Hogyan kezelhető a korpás fejbőr?

Wellness

Ha neked is volt már problémád a kellemetlen, ruha vállain megjelenő korpával, akkor bizony ez arra mutat, hogy nincs minden rendben a fejbőröddel. Természetesen a fejbőr elhalt hámsejtjei is cserélődnek, a gond csak akkor kezdődik, ha ez nem a természetes ütemben zajlik.

Ha a sejtelhalás felgyorsul, akkor sajnos az elég látványos lehet. A következő cikkben többet is megtudhatsz a korpás fejbőr kezeléséről.

A korpásodásról…

Alapesetben a fejbőr hámrétege háromhetente cserélődik, s ez a folyamat szabad szemmel nem is igazán látható. Viszont amikor a fejbőr gyulladásos állapotba kerül, akkor sokkal gyorsabb lesz a hámsejtek leválása is. Ilyenkor már a levált szaruréteg is tisztán látható. 

A korpásodás elég kellemetlen tud lenni, hiszen valljuk be, a szabad szemmel látható korpa bizony kényelmetlen pillanatokat okozhat nekünk. Szerencsére tehetünk ellene, de először lássuk csak, melyek a korpásodás okai!

Melyek a korpásodás okai?

A korpásodásnak két változata is van; száraz és zsíros.

Amikor a fejbőr száraz, ilyen esetben a korpa nem tapad a fejbőrhöz. Gyakorta megesik, hogy ilyenkor a haj is száraz és töredezett. 

A száraz korpásodás kialakulásában számos tényező szerepet játszik, mint amilyen a nem megfelelő életmód, helytelen táplálkozás, az alacsony folyadékbevitel, de a genetika is szerepet játszhat benne. A különféle vegyi anyagok szintén a kockázati tényezők közé sorolhatóak. Ez nem más, mint a száraz korpásodás folyamata.

Aztán van olyan, amikor fokozódik a faggyútermelés és az androgén, ennek tetejében még az ún. pityrosporum ovale gomba is elszaporodik a faggyúban. Ez már jelentős gyulladáshoz vezethet, ami felgyorsítja a hámsejtek szarusodásának folyamatát is. Ezek a faggyú miatt összetapadnak és elég nehéz megszabadulni tőlük. Ebben az esetben zsíros korpásodásról beszélünk. 

Bármelyik típus is érint téged, fontos megfelelően kezelni a problémát. A Dr. Hertelendy korpásodás elleni készítményeivel szerencsére ez is megoldható!

A korpásodás kezelése

A kezelést az egyes típusoknak megfelelően kell elkezdeni.

Száraz korpásodás esetén kerüld a gyakori hajmosást, és két hajmosás között legalább három nap teljen el. Ezenkívül használj kímélő sampont!

A zsíros korpásodás kezelésében a hámlasztó hatású és kéntartalmú készítmények segíthetnek, amelyek meggátolják a gombák elszaporodását. Jó példa erre egy Korpás seborrheás pakolás & sampon, amelyek támogatják a hámlást, de egyszerre tisztítják és puhítják a fejbőrt. Ezzel a korpa megszüntethető már 2-4 heti alkalmazás után!

Teljesen a korpa nem szüntethető meg, mivel a korábban említett gomba minden fejbőrön megtalálható. 

Egyes termékek gyógyszernek minősülnek, így a kockázatokról és mellékhatásokról kérdezd meg a kezelőorvosodat vagy a gyógyszerészedet!