A Tartós Befektetési Számla lényege és kondíciós lehetőségei

Gazdaság

Mit érdemes tudni alapvetően a Tartós Befektetési Számla működéséről és lehetőségeiről? Mekkora összeget van lehetőség félretenni a konstrukcióban, illetve milyen hosszúságú lekötési időtartammal tudunk számolni?

A cikkben ezeket a kérdéseket vesszük végig sorban, remélhetőleg átadva a legfontosabb tudnivalókat a TBSZ témakörében. Annál is inkább, mivel rendkívül előnyös és kedvező lehetőségről van egyébként szó. Úgyhogy nem titkolt szándékunk motivációt teremteni a TBSZ igénybevételéhez.

Amit a Tartós Befektetési Számla működéséről és lényegéről alapvetően tudni érdemes

Ahogyan arra az elnevezés is kellőképpen utal, egy megtakarítási vagy befektetési lehetőségről és módozatról van szó gyakorlatilag. A Tartós Befektetési Számlára egyébként TBSZ rövidítéssel szokás hivatkozni az esetek döntő többségében.

Fontos kérdés lehet persze vele kapcsolatban, hogy miként működik és hogyan épül fel? Nos, a TBSZ alapját az úgynevezett gyűjtőév jelenti. Majd ezt követően jöhet a lekötési időszak, aminek az időkerete speciálisan három plusz kettő éves konstrukcióban áll össze.

Nem mindegy persze, hogy mekkora összeget gyűjtünk úgymond a TBSZ segítségével, illetve mikor szeretnénk magát a forráskivonást intézni.

A gyűjtőév sajátosságai a Tartós Befektetési Számla esetében

Fontos, hogy a TBSZ-re befizetni a gyűjtőév során van lehetőség. Ennek az intézése egyébiránt egyszerű és kényelmes, hiszen interneten keresztül történő átutalással gyakorlatilag lokációtól függetlenül is intézhető maga a művelet.

A minimum összeg 25 ezer forint, illetve annak megfelelő külföldi fizetőeszköz lehet. Szintén nem árt azzal kalkulálni, hogy további befizetésekre kizárólag a számlanyitás naptári évének december 31-éig van lehetőség.

Vagyis miután lejárt a gyűjtőév, úgy a Tartós Befektetési Számlára csak új TBSZ-t nyitva tudunk befizetni. Éves viszonylatban egyazon szolgáltatónál legfeljebb egy TBSZ-szel rendelkezhetünk, ugyanakkor más és más szolgáltatóknál megoldható a több Tartós Befektetési Számla nyitása ugyanabban a naptári évben.

A forráskivonás lehetőségei a lekötési időszakok lejártakor

Fontos tényezőnek számíthat, hogy a Tartós Befektetési Számláról a forráskivonást három-, négy- vagy ötéves lekötési időszakot követően szeretnénk-e indítani. Értelemszerűen ennek az eldöntése mindenkinél egyéni preferencia és élethelyzet kérdése.

Mindhárom opciónál egyébként az általános jogszabályok szerinti adóterhek mentén van lehetőség számolni. Ezenfelül 10%-os kedvezményes adóteherre lehetünk jogosultak hároméves lekötési időszak után részleges forráskivonásnál, illetve a negyedik és ötödik évben.

Hogyha a forráskivonással megvárjuk az ötödik lekötési év lejártát, abban az esetben a befektetésünkkel együtt annak a hozama is adómentes lesz.