Az európai beruházási terv túlteljesítette az eredeti 315 milliárd eurós beruházási célt

Világ

Az Európai Bizottság és az Európai Beruházási Bank (EBB) Csoport teljesítette azon vállalását, hogy az európai beruházási terv (Juncker-terv) keretében 315 milliárd euró értékű beruházást mobilizáljon. Az Európai Unió költségvetési garanciája és az EBB csoport által biztosított fedezet mellett 2015 júliusa óta 898 műveletet hagytak jóvá, amelyek várhatóan 335 milliárd euró összértékű beruházást mozgósítanak a 28 uniós tagállamban. Ez több, mint a 315 milliárd eurós eredeti cél, amelyet 2015-ben, az Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA) indításakor határoztak meg annak érdekében, hogy segítsen felszámolni a pénzügyi és gazdasági válság következtében fennmaradó beruházási hiányt.

Az európai beruházási terv egyértelmű hatást gyakorolt az uniós gazdaságra és forradalmasította az innováció európai finanszírozásának módját. Nagyszabású beruházási projektek támogatása mellett várhatóan 700 ezer kis- és középvállalkozás számára javul a finanszírozáshoz való hozzáférés. Tekintettel az ESBA sikerére, az Európai Tanács és az Európai Parlament tavaly megállapodott a terv időtartamának meghosszabbításáról és kapacitásának 2020 végéig 500 milliárd euróra való növeléséről.

Magyarország jelenleg a 19. helyen áll az ESBA révén mozgosított beruházások GDP-hez visszonyított arányát tekintve. Magyarországi projektekre eddig 332 millió euró összegű finanszírozást biztosított a Juncker-terv, aminek köszönhetően várhatóan 1,8 milliárd euró értékű teljes beruházás valósul meg.