Az Európai Bizottság 4,34 milliárd eurós versenypolitikai bírságot szab ki a Google-ra

Világ

Az Európai Bizottság 4,34 milliárd euró összegű bírságot szabott ki a Google-ra, mert az uniós antitrösztszabályokat megsértve jogellenesen korlátozta a versenyt. A Google 2011 óta korlátozásokat vezetett be az Android operációs rendszert használó eszközgyártók és mobilhálózat-üzemeltetők számára annak érdekében, hogy bebetonozza erőfölényét az általános internetes keresés terén.

A bizottsági határozat a Google által az eszközgyártókra és a mobilhálózat-üzemeltetőkre kirótt három jogellenes szerződéses korlátozásra vonatkozik. A Google így az Androidot keresőmotorja erőfölénye bebetonozásának eszközeként használhatta. A Bizottság határozata nem vonja kétségbe magát az Android operációs rendszert.

A Google különösen

  • a Google alkalmazás-áruház (a Play Store) engedélyezési feltételeként előírta a gyártók számára a Google Search alkalmazás és a Google böngészőalkalmazása (Chrome) előzetes telepítését;
  • kifizetéseket tett egyes jelentős gyártók és mobilhálózat-üzemeltetők számára azzal a feltétellel, hogy eszközeikre kizárólag a Google Search alkalmazást telepítik előzetesen; valamint
  • megakadályozta a Google alkalmazásokat előzetesen telepíteni kívánó gyártókat abban, hogy akár csak egyetlen versengő, az Androidnak a Google által jóvá nem hagyott alternatív változatain működő mobileszközt is értékesíthessenek.

A bizottsági határozat előírja a Google-nek, hogy 90 napon belül ténylegesen szüntesse meg a jogellenes magatartását. A Google-nek legalábbis meg kell szüntetnie és tilos ismét megkezdenie a három jogellenes gyakorlatot. A Bizottság 4 342 865 000 euró összegű bírsága figyelembe veszi a jogsértés időtartamát és súlyosságát. A bírság kiszámítása a Google-nek az Európában használt Android eszközökön a keresési reklámszolgáltatásokból származó árbevétele alapján történt.