189-en meghaltak, 200-an megsérültek Szomália legsúlyosabb merényletében

Világ

189-re emelkedett a Szomália fővárosában, Mogadishuban szombaton elkövetett kettős robbantás halálos áldozatainak száma. A támadásban 200-an sérültek meg – írta a The Washington Post nyomán a Magyar Nemzet.

A halottak között van egy szabadúszó újságíró is.

Mohamed Abdullahi Mohamed szomáliai elnök korábban felszólította az embereket, hogy adjanak vért. Emellett „nemzeti tragédiának” nyilvánította a támadást, s háromnapos nemzeti gyászt hirdetett.

Az első merénylet célpontja a Safari nevű szálloda volt a szomáliai főváros Hodan körzetének egyik forgalmas utcáján, ahol egy teherautóba rejtett pokolgép robbant fel. Több épület megsemmisült, tucatnyi jármű pedig kigyulladt.

Két órával később másik robbanást lehetett hallani Mogadishu Madina nevű kerületéből, ahol szintén autóba rejtett pokolgép robbant.

Egyelőre egyetlen szervezet sem jelentkezett a támadás elkövetőjeként, de a szomáliai hatóságok szerint az al-Shabaab iszlamista milícia áll a merénylet hátterében. Az al-Kaidával szövetséges al-Shabaab visszaszorulóban van, de évek óta küzd azért, hogy iszlamista államot hozzon létre Afrika szarván.