Az irányító törzs képzésével folytatódott a HUNOR felkészítése

Rendőrség

A HUNOR hivatásos mentőszervezet irányító törzsének képzésével folytatódott a mentőszervezet jövő évi újraminősítésére való felkészülés. Az előző héten az alegységvezetők kaptak különféle ismereteket, október 25-27. között pedig a csapat törzstisztjei tréningeznek a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hajdúszoboszlói kiképző- és raktárbázisán.

A résztvevőket Endrődi Tamás tű. őrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság veszélyhelyzet-kezelési főosztályának munkatársa, egyben a HUNOR törzsének tagja köszöntötte. Bevezetőjében felhívta a figyelmet arra, hogy a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karáról is érkezett előadó a tréningre, a kar szakemberei nemcsak az előző és a mostani alkalommal, hanem az alegységek képzésein is segítik a HUNOR felkészülését.

Ezt követően az egyetem tanára, Orsó Renátó előadásában a földrengések hatásmechanizmusával és az azok elleni védekezéssel, a földrengés következményeivel, az épületek romosodásának módjaival foglalkozott, bemutatta a különböző károsodási szinteket, szólt arról, hogyan változik a bajbajutottak túlélési esélye a mentésig eltelt idő függvényében, emellett beszélt a túlélők utáni kutatás módszereiről is. Előadását egy szingapúri hotel esetének leírásával zárta, a szálloda 1986-ban dőlt össze, mint kiderült, a földrengés és az épület nem megfelelő kialakítása együttesen vezetett tragédiához. Mindezek után Orsó Renátó és a társaságában lévő egyetemi hallgatók megismerkedtek a kiképzőbázison található romvárossal.

A statikai alapismereteket követően Káli Sándor tű. alezredes az idén nyáron tartott török gyakorlattal kapcsolatos tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal.

Utána Sáfár Brigitta, a Magyar Vöröskereszt országos katasztrófavédelmi szakmai vezetője beszélt a humanitárius segítségnyújtásról, bemutatta a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének tevékenységét és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának feladatait.

A napot Ökrös Árpád tű. alezredes zárta, aki az ENSZ INSARAG, a Nemzetközi Kutató-mentő Tanácsadó Csoport irányelveinek megfelelő műveletirányításról tartott előadást.

Rácz Máté, Katasztrófavédelem