Teríts szőnyeget az ünnep elé!

Ország

Akárcsak a koronás főknek, az év legszebb ünnepének, a karácsonynak sem árt szőnyeget teríteni a lába alá. Az esztendő mindenki számára megterhelő, ezért év végén egy utolsó hajrával igyekszik mindenki a legjobbat kihozni magából – és a lakásából.

Felkerülnek a csillogó díszek, ragyognak a fényfüzérek, az őszi dekoráció bekerül a dobozba, hogy helyet adjon a téli tematikának. Még az is többször néz szét a lakásában ilyenkor, akit egyébként nem hat meg az ünnep eljövetele. Mindenki más azonban árgus szemekkel figyeli, hogy minden a helyén van-e, elég tiszta-e a lakás. A legtöbb év végi nagytakarítást szintén erre az időszakra időzítjük…

Ilyenkor tehát a szőnyegekre is jobban odafigyelünk. Ha nem cserélhetjük az évszaknak és az ünnepnek megfelelően, akkor biztos, hogy most tisztítóba kerül, vagy mi magunk fogunk neki az alapos kitakarításának. Egyre elterjedtebbek a robotporszívók, így szinte naponta karban lehet tartani a padlót, érezhetjük a mindennapos tisztaságot. Karácsony előtt viszont kezelésbe kell venni az esetleges foltokat, kell egy mélytisztítás, fertőtlenítés. Nem feltétlenül kell új szőnyeget venni. De ha van rá lehetőség, miért ne? 

Szőnyeget karácsonyra

Igaz, lehet karácsonyi ajándék is a szőnyeg, de az azt feltételezi, hogy nagyon jól ismerjük az ajándékozottat. Egyéb ötlet híján ne vegyünk szőnyeget az anyósnak…

De a humort mellőzve, karácsony előtt el lehet játszani a lakásdekorálással olyan módon, hogy még a szőnyeg is passzoljon a díszítéshez. Egy puha, egyszínű szőnyeg a dreamhome-depo.com-tól akár megadhatja az alaphangulatot is. Nézzünk néhány példát. Sötét árnyalatú szőnyeg esetén vagány, meghökkentő lehet, ha a fára sötét, pamacsos díszek kerülnek és a díszpárnák is sötét, a szőnyeg színével egyező, bolyhos huzatot kapnak. Ez persze világos színű falakat feltételez.

Abszolút trendi szín a rozé. Ékszerekben, karórákban nagyon divatos már néhány éve. Miért ne lehetne egy rozé árnyalatú szőnyeghez rozé gömbdíszeket tenni a fára? Ezt feldobva ezüst díszekkel, krómhatású vázákkal, dekorációs tárgyakkal egy modern, nőies enteriőrt kapunk.

Ha az arany díszek dominálnak a fán, teríthetünk egyszínű sötét szőnyeget, de akkor legyen jó sok arany dekorelem, az izzók vagy a fényfüggöny meleg fehér színben pompázzon. Ugyanez az arany fehérrel kombinálva iszonyú kényes, de hihetetlenül elegáns. A pasztell, homokszínek esetében gyönyörűen mutatnak a piros kiegészítők.

Mintás szőnyeg és a karácsony

Ha adott egy mintás szőnyeg, mint amilyen a dreamhome-depo.hu oldalon látható, akkor óvatosabban kell bánni a díszítéssel. Egy mintás szőnyeg önmagában hangsúlyos a lakásban, így minden más csak statiszta lehet. A legharmonikusabb eredményt akkor érjük el, ha a szőnyeg valamelyik színét kiválasztjuk, és ahhoz igazítjuk a többi dekorációt és a karácsonyfa színeit.

Nagyon óvatosan a szőnyeg színeinek mindegyikét is fel lehet használni a fa díszítéséhez, de ebben az esetben minden másnak szinte monokrómnak kell lennie, különben színkavalkádot hozunk létre. Ez csak elsőre jópofa, pár perc után zavaró és idegesítő.