Testápolók mindennapi ápoláshoz

Wellness

A testápolók mindenkinél alaptartozékok. Aki nem használ különösebb kozmetikai szereket, az is beruház valamiféle testápolóba, hiszen a bőr kiszáradása húzódással, viszketéssel jár. Ezt pedig senki nem szereti.

Télen ráadásul a száraz bőr ki is repedezhet, ami fájdalmas, kellemetlen érzés. Ez nemtől és kortól független dolog, a gyerekeknél éppúgy előfordul, mint a felnőtteknél. A férfiaknak is ugyanúgy szárad a bőre, mint a nőknek. Nem is gondolnánk, hogy mennyire kell vigyázni a bőrünkre. Pedig az egyik legnagyobb szervünk, épsége kulcsfontosságú az egészségünk szempontjából.

A bőr beborítja a test felszínét, ez az elválasztó köztünk és a külvilág között. Elsődleges feladata a védelem, hogy ne juthasson semmi az emberi testbe. Ebből kifolyólag mindenféle irritáció, seb, ami megsérti a védvonalat, veszélyforrást jelent. És nem kell óriási, nyílt sebre gondolni, elég egy ekcéma, ami gyulladást okoz és felborítja az egész szervezet működését. A gyulladt bőr könnyen reped, ami máris rést okoz a pajzson. Elég egy gombás fertőzés, és máris kész a baj.

A száraz bőr okai

Télen hajlamosabb a bőr a kiszáradásra, hiszen a hideg, a szél, a fűtött terek száraz levegője mind hozzásegíti a hámréteget a vízvesztéshez. Nyáron a napozás, a sok fürdőzés okozhat panaszokat. Fontos, hogy a folyadékfogyasztás egyenes összefüggésben áll a bőr kondíciójával: elegendő hidratálás esetén nem szárad ki, kevés folyadék esetén kiszárad a bőr. Ennyire egyszerű. A bőr veszthet nedvességtartalmából valamilyen betegség miatt is. Az úgynevezett halbőrűség egy veleszületett betegség, amelynél a bőr egészen pikkelyes lesz. Enyhébb esetben finom hámlás tapasztalható a hámrétegen.

De nem kell ilyen dolgokra gondolni, elég, ha valakinek a pajzsmirigye működik rosszul, vagy 1-es vagy 2-es típusú cukorbetegségben szenved. Ez mind látszik a bőrön, illetve a hajon, körmökön. Utóbbiak töredeznek, fénytelenek lesznek, míg a bőr kiszárad. Ha rendszeres, zsíros testápoló hatására sem javul a helyzet, mindenképpen valamilyen betegségre kell gondolni. Ugyanis sok esetben elég, ha jó minőségű testápolóval rendszeresen krémezzük a testünket. A VitaMiniVilág weboldalán számos márka megtalálható ezekből.

Testápolók száraz bőrre

A testápolót is a bőr minősége alapján kell választani, akárcsak a sampont. Vannak érzékeny bőrűek, nekik különösen oda kell figyelni, mit tesznek a kosarukba. A mesterséges anyagok irritációt okozhatnak, aminek következtében többet ártunk, mint használunk a bőrnek. A testápolók többnyire lipideket és ureát tartalmaznak, amelyek azonnal a selymesség érzését keltik. A száraz bőrt naponta legalább kétszer kell kezelni, hogy hosszan tartó eredményt érjünk el. 

Ezenkívül kerülni kell a szárító tusfürdőket, nem jó sokáig ázni a kádban sem, sőt, a szoláriumozás, napozás is csak mértékkel ajánlott. Ugyancsak érdemes odafigyelni a mosószerekre és öblítőkre. A bőrnek a legjobb az illatmentes változat mindenből.