Ezért egyél szilveszterkor virslit!

Gasztro

Hamarosan itt a szilveszter, már kezdhetünk gondolkodni azon, mi legyen a menü. A házibulik elmaradhatatlan étele ilyenkor a virsli. Nézzük meg, miért alakult így ez a szokás!

A virsli története

A ma ismert virsli a 19. században lett népszerű étel, 1805-ben Bécsben kezdték először árusítani. Egy frankfurti hentesnek, Johann Georg Lahnernek köszönhető a receptje: ő sertéshúsból készítette el a terméket, de mellé marhahúst kevert, ami akkor újdonságnak számított. A masszát fűszerezte, kis vizet adott hozzá, majd juhbélbe töltötte. Ezt követően bükkfán megfüstölte és megfőzte a húskészítményt. Bécsi frankfurtinak nevezte el találmányát, mely egyből igen közkedvelt lett, még maga I. Ferenc császár is gyakran fogyasztotta, és a legendák szerint sört ivott mellé.

A városban hamar híre ment az újdonságnak, munkások, iparosok és az előkelő társaság tagjai is előszeretettel ették – akkor még pereccel együtt. Később lett szokás fehér kenyérrel falatozni a virslit, és mustárba, tormába mártani. 

A virslifőzés szabályai

Ez a finomság egy átlagos hétköznapon is gyakran kerül az asztalra, de mi, magyarok tipikusan ezt esszük majáliskor és szilveszterkor. Valószínűleg azért, mert viszonylag olcsó és könnyen elkészíthető, még kezdő háziasszonyoknak vagy gyerekeknek sem okoz gondot a virslifőzés.

Nem mindegy azonban, hogy juhbeles vagy műbeles virslit választunk: figyeljünk oda, mert a frankfurti virslik könnyen szétdurranhatnak, megrepedhetnek, ha túl sokáig forraljuk őket.

Aki tanácstalan az ügyben, milyen virslit is vásároljon az év végi nagy napra, nézzen szét a KolbászPosta.hu-nál a virslik és főzőkolbászok között: itt egyszerűen tájékozódhat az összetevőkről, tálalási javaslatokról. Egyébként is érdemes a KolbászPosta.hu által kínált termékeket végigböngészni, mert köztük olyan újdonságra is bukkanhatunk, mint a PICKolino pritaminos sajtos virsli, mely a gyerkőcök tetszését is biztos elnyeri.

A mai virsliket valójában már nem kell főzni, csak elég melegíteni: 2-3 perc alatt puhává, roppanósakká varázsolhatjuk őket. A műbeles virslikről a belet még a vízbe tevés előtt érdemes eltávolítani.

Miért együnk szilveszterkor virslit?

Szilveszterkor különösen közkedvelt étel a frankfurti virsli, azért is, mert sertéshúsból készül. A babona szerint ugyanis ilyenkor a halat és a baromfit mellőzni kell, mert nem hoznak szerencsét. A malac viszont, mely orrával előre túr, a gazdagságot jelképezi. Ugyanezért koccintunk pezsgővel éjfélkor: az elegáns italhoz a luxus, a pompa, a bőség képzete társul.

Akár hiszünk a babonákban, akár nem, a malacsült helyett nyugodtan ehetünk sertésvirslit is, így nem kell egész nap a konyhában tüsténkedni. Fogyaszthatjuk magában, mustárral vagy ketchuppal, de akár az újévi frankfurti levesbe is belefőzhetjük: mindenképp jól fog esni. De aki jobban szereti úgy, sütheti is a virsliket, ez nagyon finom feltéte lehet például a szilveszteri lencsefőzeléknek. És ki tudja? Talán még szerencsét is hoz.