Orbán: Európa jövője nem a digitalizáció és a zöldítés, hanem a gyerek

Ország

Lesz-e gyerek – ezen múlik Európa jövője, mondta a kormányfő. Európa  jövője nem a digitalizációban, az iparban van, nem a zöldítésben van, hanem a gyerekben, fogalmazott. Természetesen digitalizáció, az ipar és a zöldítés is fontos, de a fókusz a gyermekeken van. Lehet migránsokat beengedni, de akkor az ország nem az lesz, ami volt – mondta A miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Orbán Viktor a  budapesti demográfiai csúcs tapasztalatairól és a kormány legfrissebb intézkedéseiről kezdett beszélni először.

Az EU-ben megindult egy gondolkodás az unió jövőjéről és mi lehet fontosabb Európa jövője szempontjából, mint hogy lesz-e elegendő gyermek.
A kormányfő szerint Európa jövője a gyermekekben van, ezért nem szabad elfogadni, hogy az EU migránsokkal pótolja a gyerekhiányt. Mindenkit érdekel, hogy mit lehet tenni azért, hogy Európa képes legyen fenntartani magát és a csúcson azért vettek részt olyan sokan, mert Magyarország egy eltérő modellt alkalmaz és mindenki kíváncsi, hogy ez mennyire működik.

Orbán Viktor szerint haladunk előre az úton, az abortuszok száma 41 százalékkal csökkent, a házasságok száma, a korábban katasztrofálisan alacsony szinten lévő termékenységi mutató 1,25-ről 1,5 környékére ment fel. – Ennek 2,1 körül kellene lennie, ezért mondom, hogy még csak félúton vagyunk, de a jelek biztatóak.

Megérti és elfogadja az LMBTQ-életformát választó embereket, de ők a kivételek

A miniszterelnök elmondta: megérti és elfogadja az LMBTQ-életformát választó embereket, de ők a kivételek, és nem lehet hozzájuk igazítani a szabályozásokat.
„Továbbra sem fogadjuk el, hogy megmondják nekünk, hogyan neveljük gyermekinket.  Elégedjenek meg azzal, hogy elfogadó és őket semmiben nem hátráltató politika mellett élnek”
– mondta.

Akinek gyereke van, az jobban éljen

A magyar családtámogatási rendszer működtetéséhez elég az öt pillér, de a legfontosabb az a gondolat, hogy akinek gyereke van, az jobban éljen. Az állam átvette a biztonságos élet megteremtésének számos részét. Régen ez nem így volt, régen azok a családok éltek jobban, ahol sok volt a gyermek. Sajnos sokan gondolják még most is úgy, hogy a gyermek nem épít, hanem elvesz – mondta a kormányfő.

Nehéz a munkát és a gyereknevelést összehangolni. Ha nem hozunk létre egy olyan adórendszert, ami segíti a gyereknevelést, akkor elveszik a gazdasági motiváció – mutatott rá Orbán Viktor.

A gyermeket nevelő kisvállalkozók is kapnak adóvisszatérítést, mivel „nagyon fontos munkát végeznek” az ország számára.

1 millió 900 ezer szülőnek összesen 600 milliárd forintot fizetnek vissza

Mindenki számára nehéz volt a pandémia, de a legnehezebb azoknak volt, akik gyereket neveltek. Ők nagyon nagy terheket viseltek, és most, hogy az ország újraindítása „minden várakozást felülmúlóan sikerült”, döntést kell hozni arról, mi legyen a többletbevétellel.

„Az volna a legigazságosabb, ha a gyermeket nevelők visszakapnák a befizetett adójukat. A kisvállalkozók is gyakran kimaradnak ebből” – fogalmazott a miniszterelnök.

Hozzátette, hogy végre sikerült egy olyan gazdasági-pénzügyi modellt találnunk, amely szerint ők is visszakaphatnak a befizetett adójukból.

Minimálbér-emelés

Most nagyot akarunk lépni, majdnem 20 százalékos minimálbér-emelésről lenne szó, (200 ezer forint bruttó lenne a havi minimálbér), ebben a munkaadóknak és munkavállalóknak is meg kell állapodniuk. A kis- és középvállalkozóknak gondot okozna ekkora béremelés, ezért a kormány adót fog csökkenteni. A mérték még nem eldöntött. A garantált bérminimum is jócskán fog emelkedni.

Magasabb lesz a minimálbér 2022 elejére, mint az átlagbér volt a Gyurcsány-Bajnai kormány alatt. Megpróbáljuk a 3. és a 4. heti nyugdíjat is jövőre visszaadni a nyugdíjasoknak, hogy úgy állhassak a választók elé, hogy a Gyurcsány-Bajnai korszakot végleg meghaladtuk – mondta a Orbán Viktor.

Oltások, korlátozások

A koronavírussal kapcsolatban a miniszterelnök ismételten felhívta a figyelmet, hogy aki nem olttatta még be magát tegye meg. Csak az oltás segít, de aki ezt nem hiszi el, az nem oltatja be magát – mutatott rá. A döntés az emberek kezében van, nekünk annyi felelősségünk volt, hogy legyen elég vakcina.

„Azért nem vagyok híve a lezárásoknak, mert azokat érintené elsősorban, akik mindent megtettek, hogy ne legyen. Nem igazságos, hogy azok viseljék ezt el, akik vállalták a felelősséget és beolttatták magukat. Azokat kell elsősorban korlátozni, akik nem vállalták ezt”

– tette hozzá.

Nem híve a lezárásoknak, mert az igazságtalan azokra nézve, akik beoltatták magukat. Csak ha a szakemberek számára egyértelmű, hogy kell lezárás, akkor lesz csak. De akkor is olyasmi, ami a védettségi igazolványhoz kötné a lezárásokat, korlátozásokat. Mert ez lenne méltányos.

13. havi nyugdíj

A nyugdíjasoknak még tartozik a kormány, azért harcol Orbán – így fogalmazott – , hogy a jövő évi választáson már úgy álljon előttük, hogy nem csak a kétheti plusztkapják meg a nyugdíjasok, hanem akár a 3. és 4. pluszhetit is, így a teljes 13. havi nyugdíjra számíthatnának – mondta Orbán. De hitelből nem lehet osztogatni, olyan pénzt lehet szétosztani, amit az ország  megtermelt, szögezte le. A kérdés még nem eldöntött.