Megmaradhat a home office és a csökkentett munkaidő a kkv-knál

Ország

A koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedések közül a csökkentett munkaidő és a home office sok vállalkozás esetében hatékonynak bizonyultak, így ezek megmaradhatnak a jövőben is – derült ki a K&H Bank júniusi felméréséből.

Az MTI-hez pénteken eljuttatott felmérést a K&H Bank végezte saját mikro kkv ügyfelei körében, célja a koronavírus járvány okozta gazdasági következmények felmérése a kis- és középvállalati (kkv) szektor szereplőinél. Az online kérdőívet 3090 válaszadó töltötte ki június 12-21-e között.

Kökény Roland, a K&H kkv szegmens marketing vezetője a közleményben kiemeli: az áprilisi felmérésük alapján a magyar kkv-k felét mérsékelten, 44 százalékukat pedig nagymértékben érintette a koronavírus, elenyésző azok aránya, akiknek változatlanok maradtak a működési körülményei. A legfrissebb, júniusban megismételt kutatásból kiderült, hogy a hazai kis- és középvállalkozások 44 százaléka már optimista a jövőt illetően, és arra számít, hogy nyereséggel zárja az évet. A válaszadók több mint harmada pedig még nem látja biztosan, hogyan alakulnak az idei bevételei.

A felmérés szerint csak minden harmadik cég érzi úgy, hogy az eddigiekből tanulva, a jövőben könnyebben tudná kezelni a járvány kapcsán kialakult helyzetet, 39 százalék szerint ez nem lenne sem könnyebb, sem nehezebb.
A kkv-k különböző fejlesztéseket, intézkedéseket alkalmaztak a válság alatt, amelyek közül leginkább a munkaerőt érintő változások maradhatnak meg hosszú távon is. A válaszadók 18 százaléka továbbra is csökkentett munkaidőt alkalmazna, 16 százalékuk pedig nem hagyna fel az otthoni munkavégzéssel. A vállalkozások 45 százaléka nem számol munkaerőt érintő változásokkal az év végéig, közel minden tizedik pedig létszámbővítésben gondolkodik, így a munkavállalók inkább pozitív várakozásokkal tekinthetnek a jövőbe.

A munkabéreket, valamint a béren kívüli juttatásokat érintő változásokra is kevésbé lehet számítani: a kutatásban résztvevők 42 százaléka nem tervez ilyennel, közel minden negyedik válaszadó esetében a munkatársak bruttó bejelentett bére nem változik, és csupán 5 százalék mondta azt, hogy fizetéscsökkentést alkalmazna – közölték.