Újabb vesztegetési kísérlet az ukrán határon

Helyi hírek Ország

A nyomozó ügyészség gyorsított eljárásban 24 órán belül állítja bíróság elé azt a külföldi férfit, aki 100 euróval akarta megvesztegetni a határrendészt.

Egy orosz származású német állampolgár 2020. augusztus 6-án 21 óra után a Beregsurányi Közúti Határátkelőhelyen kívánta elhagyni Magyarország területét, azonban nem volt nála az átkeléshez elengedhetetlenül szükséges útlevele.

Az ügyben megállapított tényállás szerint a férfi a határforgalom-ellenőrzést megkezdő rendőrnek – azért, hogy a határátlépés feltételeinek hiányában, hivatali kötelességét megszegve engedélyezze az átkelést – úgy adta át ellenőrzésre az iratait, hogy azok közé két darab 50 eurós bankjegyet helyezett el.

A Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség ügyésze lefoglalta a jogtalan előnyként a határrendésznek átadott korrupciós pénzt, elrendelte az elkövető őrizetét, akit gyanúsítottként hallgatott ki. A gyanúsított részben elismerte a terhére rótt bűncselekmény elkövetését.

Az ügyészség arra tett indítványt, hogy a bíróság mondja ki bűnösnek a büntetlen előéletű elkövetőt minősített hivatali vesztegetés bűntettében, és ítélje próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetésre, továbbá meghatározott időre tiltsa ki Magyarország területéről valamint rendeljen el vagyonelkobzást a 100 euró vonatkozásában.

Az ügyben a Nyíregyházi Törvényszék a mai napon dönt.