Sarkantyús sármány bukkant fel a Körös-Maros Nemzeti Parkban

Ország

Ritka téli vendég, egy sarkantyús sármány bukkant fel a közelmúltban a Körös-Maros Nemzeti Parkban, Montág-puszta területén, írta a Körös-Maros Nemzeti Park .

A nemzeti park területére viszonylag gyakran tévednek be hazánkban ritkán előforduló madarak. Főként énekesmadarak húzódnak be a téli időszakban a park területén lévő állattartó telepekre, ahol a jószágok körül apró rovarokat és a takarmányból származó magokat találhatnak.

A nemzeti park Montág-pusztai állattartó telepe, mely a kétezer hektáros védett terület szélén fekszik, különösen kedvelt téli tartózkodóhely a kis testű énekesmadarak számára. A telep épületei védelmet nyújtanak a téli, zord időjárás viszontagságaival szemben, a bejövő madarak így biztonságban érezik itt magukat.

A sarkantyús sármány az északi félteke tundráinak madara, költőhelyétől jóval délebbre tölti a teleket, így hazánkban is előfordul

– írták.

Az utóbbi évtizedekben rendszeresen felbukkanó kis énekesmadarak szeptembertől áprilisig vendégeskednek nálunk, leginkább az Alföldön, a Hortobágyon és más szikes pusztáinkon. A téli hónapokban a kis északi madár csapatokban vonul és táplálkozik, a sárgacsőrű kenderikékkel együtt. Magyarországon előforduló csapataira a néhány tízes egyedszám jellemző. A kifejlett sármányok magvakkal, fiatal hajtásokkal táplálkoznak, a fiókákat rovarokkal, pókokkal etetik.

Sarkantyús sármányt ezen a télen januárban figyeltek meg először a Körös-Maros Nemzeti Park területén, a madár egy éppen üresen álló karámban tűnt fel. Később kiröppent és a telep víztározójának partján csipegette a növények magjait. Azóta még egy alkalommal, február elején sikerült megfigyelni, valószínűleg ugyanazt a példányt az állattartó telep mögött.

Néhány éve alakult ki Montág-puszta délkeleti részén a sarkantyús sármányok viszonylag stabil telelőhelye. A védett terület kitűnő helyet biztosít a kis testű énekesek számára.

Az aprócska sarkantyús sármányokat nehéz észrevenni, ráadásul könnyen összetéveszthetők a nádi sármányokkal vagy a mezei pacsirtákkal. A sarkantyús sármányok egyébként nagyon bizalmasan viselkednek az emberrel, egészen közel engedik magukhoz mielőtt felrepülnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.