Ez a dal lett a Csokonai Színház Told a Toldit! pályázatának nyertese

Kultúra

Hodossi Máté lett a Csokonai Színház Told a Toldit! pályázatának nyertese. A zsűri alapos megfontolás után péntek este döntött a 100 ezer forintos fődíj odaítélésről. A teátrum augusztus közepén invitálta kreatív feladatra a 14 és 30 év közötti alkotni vágyó, zeneszerzői vénával rendelkező fiatalokat, hogy zenésítsék meg egyénileg vagy zenekarral a Csokonai Színház 2020/21-es évadában készülő zenés ifjúsági előadás, Arany János Toldijának egy részletét. A jelentkezők az elbeszélő költemény általuk választott 1 vagy 2 versszakát zenésíthették/ hangszerelhették meg a saját ízlésük szerint. A pályázati kiírás szabad kezet adott a szöveg átdolgozásához is.

A megzenésített alkotásról készített hangfelvételt 2020. november 13-ig kellett beküldeniük a jelentkezőknek. A műfajok széles skáláját felölelve összesen 13 pályamű, dal érkezett színház e-mail címére, egyéni, páros és zenekari formák egyaránt jórészt Debrecenből, de küldtek felvételt Törökszentmiklósról, Gyuláról és Szigetszentmiklósról is.
A megzenésített verses részletekről hazai neves zenészekből és a színházi előadás alkotóiból álló zsűri döntött. A zsűritagok Szabó Balázs énekes, dalszerző, Süli András fesztiválszervező, kulturális menedzser, Valcz Péter, a Toldi rendezője, valamint Ádám Rita és Darvas Benedek, a Toldi zeneszerzői voltak.

A zsűritagok alapos megfontolás után, egyetértéssel ítélték oda az első díjat Hodossi Máténak. A második helyen Kiss Péter és Molnár Erika, a harmadikon Bíró Gergely, a negyediken Mészáros Gábor, az ötödiken pedig Várhelyi Diána végzett. A legjobb dal 100.000 forint alkotói támogatásban részesül, a dalok bemutatására pedig −a járványhelyzet enyhültével− élőzenés koncertet szervez a Csokonai Színház.

A győztes dal szerzője a zsűri szerint valóban kihívásként kezelte a feladatot, felrázta az irodalmi szöveget. Szabó Balázs értékelte, hogy a szerző modernül, mégis tisztelettel, az egész irodalmi művet átgondolva nyúlt az eredeti szöveghez. Egyetértettek abban is, hogy A cseh fejetlenség jól felépített ívű, kreatív, a humort sem nélkülöző pályamunka, dalként is ez működik leginkább, sőt Valcz Péter szerint olyan rendkívül sodró bulizene, amelyik bárhol megállja a helyét.

– Csokonai Színház –

A nyertes dal a szerző előadásában:

A zsűri értékelése.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük