Indul a Szimfonikus felfedezések új évada

Kultúra

Berecz Mihály és a Miskolci Szimfonikusok vasárnapi koncertjével indul a Szimfonikus felfedezések új évada. A Müpa sorozata nyolc fiatal tehetséget mutat be a szezonban.

Berecz Mihály hegedülni is tanult, de végül a zongorát választotta – a Szent István konzervatórium utolsó éves hallgatójára már Kocsis Zoltán is felfigyelt, az előadói vénát pedig valószínűleg édesapjától, Berecz András énekes-mesemondótól örökölte. A Müpában Beethoven c-moll zongoraversenyével lép fel, a Gál Tamás vezényelte Miskolci Szimfonikus Zenekar a szünet után Brahms I. szimfóniáját adja elő: azt a szimfóniát, amelyet a kortársak Beethoven X. szimfóniájaként emlegettek – olvasható a Müpa beharangozójában.

A Szimfonikus felfedezések következő, novemberi koncertjén a lengyel csellista, Tomasz Daroch, a 2014-es budapesti Pablo Casals Nemzetközi Gordonkaverseny megosztott második helyezettje és Müpa-különdíjasa Csajkovszkij Rokokó-variációit adja elő a debreceni Kodály Filharmonikusokkal. Decemberben a Münchenben tanuló ifjú fuvolista, Szabados Éva Reinecke D-dúr fuvolaversenyét játssza a Bogányi Tibor vezette Pannon Filharmonikusokkal.

Jövő áprilisban és májusban két kiváló ifjú zongorista érkezik a Müpába. A Budafoki Dohnányi Zenekar kíséretével az izraeli Roman Rabinovich Bartók II. zongoraversenyét, Ránki Fülöp pedig az Óbudai Danubia Zenekarral Bach f-moll zongoraversenyét és Liszt ritkán előadott, igen virtuóz Maledictionját tűzte műsorára.

A hatrészes sorozat különleges alkalma lesz a januári koncert, amelyen Mahler X. szimfóniája mellett Orff Carmina Buranája hangzik el három ifjú énekes szólista, Ihring Anna (szoprán), Kristofori Ferenc (tenor), valamint a román bariton, Alexandru Aghenie tolmácsolásában, aki a tavalyi I. Nemzetközi Marton Éva Énekversenyen – Vörös Szilvia nagydíja után – az 1. helyezést és a MÁV Szimfonikusok különdíját nyerte el. A hangversenyen a MÁV Szimfonikus Zenekar és a Cantemus Vegyeskar hallható.