Csaló vizsgabiztost és tanulókat ítéltek el Debrecenben

Helyi hírek

A Debreceni Járási Ügyészség hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat azzal a debreceni vizsgabiztossal és hét tanulóval szemben, akiknek elméleti KRESZ vizsgán való jelenlétét és a vizsga teljesítését a vizsgabiztos meghamisított jegyzőkönyvvel igazolta.

A hét férfi 2014 és 2015 évben kívánt járművezetői engedélyt szerezni. Az elméleti vizsga letétele érdekében ugyanazon debreceni autósiskolához nyújtottak be jelentkezési lapot, mivel tudomást szereztek arról, hogy az elméleti vizsga letételéről a vizsgakötelezettség tényleges személyes teljesítése nélkül hamis igazoló dokumentum szerezhető.

Egy ismeretlen személy közvetítésével felkeresték a vizsgabiztost, akivel megállapodtak, hogy a vizsgát helyettük más személy teljesíti, a biztos pedig az elméleti vizsga jegyzőkönyvében igazolja a vádlottak jelenlétét.

A hivatalos személynek minősülő vizsgabiztos a rá vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket megszegve hat vizsgajegyzőkönyvön azt rögzítette, hogy az elméleti vizsgákon a vádlottak jelentek meg és sikeres vizsgát tettek. Ezen jegyzőkönyveket a tanulók nevében ismeretlen, a vizsgát teljesítő személy írta alá 2014. január 21-én, illetve 2015. április 22. és december 22. közötti időszakban.

A vádlottak egyike ezen túlmenően az autósiskolánál azt a valótlan nyilatkozatot tette, hogy az elméleti vizsgához szükséges minimális feltételként meghatározott általános iskolai végzettséggel rendelkezik és ennek igazolására egy vidéki oktatási intézmény által kiállított bizonyítványról készült másolatot csatolt. Az iskola azonban nem állított ki a vádlott nevére szóló bizonyítványt, mivel a tankötelezettségét nem teljesítette.

A hét vádlott által megszerzett vezetői engedélyt a nyomozó hatóság az eljárás során lefoglalta és a kiállító szervnek megküldte.

A Debreceni Járási Ügyészség a vizsgabiztos ellen hat rendbeli hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntette, a hét vádlott-társával szemben felbújtóként, hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. A hamis általános iskolai bizonyítványt becsatoló vádlottat továbbá hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolta. A vizsgabiztossal szemben felfüggesztett börtönbüntetés, a tanulókkal szemben pénzbüntetés kiszabására tett indítványt. Az ügyészség a büntetés konkrét mértékére is indítványt tett arra az esetre, ha a vádlottak bűnösségüket beismerik a bíróság előkészítő ülésén.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük