Mit tegyünk a hajhullás ellen?

Gazdaság

Hajrengeteg a fésűben, kósza szálak mindenhol a padlón, hajcsomók a lefolyóban… akár egy rémálom is kezdődhetne így, sokszor azonban ez a valóság. A hajhullás rengeteg embert érint, némelyeknek csak apró kellemetlenséget, másoknak pedig súlyos problémát okozva. Viszont sokan még azzal sincsenek tisztában, hogy egyáltalán mikor beszélünk a fejbőr normális “működéséről”, és mikor kóros hajhullásról.

Aggódjak vagy sem?

Egy ember fején átlagosan körülbelül 120-150 ezer hajszál található egyidőben. Ha ennyiből naponta csak 100 hullik ki, az látványra ugyan soknak tűnhet, viszont valójában teljesen normális. A hajszálaknak ugyanis a szőrszálakhoz hasonlóan szintén van egy meghatározott életciklusuk, ha pedig elérik ennek a végét, akkor nemes egyszerűséggel kihullanak, hogy a helyükön újak nőjenek. 

Ez tehát egy természetes megújulási folyamat, amin kár problémázni. Akkor viszont már nem alaptalan az aggodalom, ha több hajszál hullik ki, mint amennyi nő, és a haj észrevehetően ritkulni kezd, netán kopasz foltok alakulnak ki. 

Ekkor viszont érdemes lehet utánajárni a kiváltó okoknak, ami azonban cseppet sem egyszerű feladat, ezért első körben érdemes az alábbiakat alkalmazni.

 

Tudatos külső ápolás

Talán el sem hinnénk, hogy olyan bagatell dolgok is okozhatnak hajhullást, mint a túl szorosan rögzített frizura, a gyakori festés, a forróságot kibocsátó eszközök (hajszárító, hajvasaló, hajsütő vas) túlzott használata vagy a durva fésülködés. 

Ezek ellen tenni a legegyszerűbb: használjunk csatokat, vastag, puha hajgumikat, és sose legyen annyira szoros a copf, hogy fájjon tőle a fejbőrünk. Ha ragaszkodunk a hajfestéshez, akkor válasszunk kímélő festékeket, és bízzuk a műveletet egy profi fodrászra, aki a lehető legkevesebb károsodással képes újjávarázsolni a hajszínünket. A természetes módszerek kedvelői pedig próbálkozhatnak akár a hennával is.

A mosáshoz használjuk a Helia-D hajhullás elleni termékeit, a nedves hajat pedig ne dörzsöljük a törölközővel. Ha csak nem sietünk, akkor nyugodtan hagyjuk a hajunkat a szabad levegőn, magától megszáradni. Fésüléshez használjunk természetes anyagú (fa vagy vaddisznósörte) hajkefét, amivel kíméletesen bogozhatjuk ki a gubancokat. Persze mindez csak külsőleg segít a hajon, a hajhullásnak azonban gyakran belső okai is vannak!

 

Belső támogatás

A hormonális változások, a túlzott stressz, valamint a vitaminhiányos állapot is előidézhet hajhullást. Ezért törekedjünk az egészséges, változatos étrendre, kiegészítésként pedig fogyasszunk hajerősítő vitaminokat. 

Próbáljuk meg minimalizálni a stresszt az életünkben, és törekedni a kiegyensúlyozott, nyugodt mindennapokra. A fokozott hajhullás az őszi és a tavaszi időszakokban normális, ám ha egész évben küzdünk a problémával, és a fenti tippek egyike sem segít, akkor forduljunk szakemberhez, ugyanis akár betegség is állhat a háttérben.