Több mint ötszörös az érdeklődés Magyarország első nemzetközi zöld kötvényének kibocsátása iránt

Gazdaság

Kimagasló, több mint ötszörös volt a befektetői érdeklődés Magyarország első nemzetközi zöld kötvényei iránt, a jelentős túljegyzésnek köszönhetően a kötvényeket az eredeti árindikációnál (midswap + 240 bázispont) 50 bázisponttal szűkebben sikerült árazni – közölte az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) kedden az MTI-vel.

A nemzetközi zöld kötvényeket június 2-án bocsátották ki. Az 1,5 milliárd euró összegű, 15 éves futamidejű, 1,75 százalékos fix kamatot fizető sorozat hozama 1,9 százalékkal haladja meg a referenciának számító hasonló futamidejű euró midswap hozamát.

A 2035. június 5-én lejáró, euróban denominált kötvények kibocsátási ára 97,332 százalék, kuponja évi 1,75 százalék, hozama 1,957 százalék, hozamfelára a 2035. május 15-én lejáró német kormánykötvény (Bund) + 214,6 bázispont (190 bázispont az euró midswap felett).

A kötvénykibocsátás főszervezői a Credit Agricole CIB, az ING Bank és a JP Morgan Securities pénzintézet volt. A kibocsátó a zöld kötvényből befolyt összeget a központi költségvetés egyes zöld kiadásainak finanszírozására és refinanszírozására fogja fordítani szuverén Zöld kötvény keretprogramjával összhangban.