Innováció a transzplantációs terápiákban

Egyetem

A szervátültetések során használt terápiák új eredményeiről és az aktuális gyógyszerkutatásokról tartott előadást Peter Bernhardt, a Novartis Pharma AG orvosigazgatója a Debreceni Egyetemen.
Az intézmény szakemberei és a gyógyszergyártó cég képviselői a transzplantációk során alkalmazott gyógyszerek mellékhatásairól, azok súlyosságáról is beszéltek a szerdai találkozón. A rendezvényen elhangzott: a klinikai és gyógyszerkutatási tapasztalatok felhasználásával olyan fejlesztések valósulhatnak meg, melyek hatékonyabbá tehetik a gyógyszereket, valamint csökkenthetik a mellékhatásukat.

– Fontos, hogy az akadémiai igények találkozzanak az ipari kínálattal és fejlesztéssel. Mindez különösen jelentős egy olyan innovatív gyógyszergyártó számára, mint a Novartis. Ismernünk kell az országok adottságait és szükségleteit. A különböző szervek transzplantációja során – például az egyes betegcsoportokban – országonként különbözőek a társbetegségek, más például a cukorbetegség, vagy szív- és érrendszeri betegség előfordulásának gyakorisága, súlyossága – fogalmazott Peter Bernhardt, a cég transzplantációs üzletágának orvosigazgatója.

A Debreceni Egyetemnek mint kutatóegyetemnek egyik kiemelt feladata, hogy visszajelzést adjon a gyógyszergyártók felé – húzta alá az Általános Orvostudományi Kar Szervtranszplantációs Nem önálló Tanszékének vezetője.

– Egy olyan meghatározó és piacvezető gyógyszercég, mint a Novartis képviselőjének látogatása különösen fontos. Reményt ad arra, hogy a Debreceni Egyetemen lesznek olyan gyógyszerkipróbálási vizsgálatok, melyek kutatási, publikációs lehetőséget, és támogatást is jelenthetnek – mondta Nemes Balázs.

unideb.hu