Mivel játsszon egy bölcsődés?

Egyetem
Már a három év alatti gyerekek is digitális eszközökkel töltik szabadidejük nagy részét mozgás és szabad játékok helyett – többek között erről is szó volt a Kisgyermeknevelők lll. Szimpóziumán a Debreceni Egyetemen.

Nem labdáznak, nem fogócskáznak, nem másznak fára a mai gyerekek, és ez a legkisebbekre is igaz. Már két-három évesen is sokkal inkább a laptopot vagy az okostelefont veszik a kezükbe, miközben ez az az életkor, amikor a nagymozgásos terápiákkal meg lehet alapozni a későbbi, alapvető készségeket.

– A kisgyermeknevelőknek – a civilizáció kihívásaira reagálva – olyan tevékenységeket kell beépíteniük a bölcsődések mindennapjaiba, amelyek teret adnak a kreativitásnak, a szabad mozgásnak, az öröm kifejezésének. Az ilyen mozgásfajták sajnos egyre inkább kimaradnak a 3 év alatti korosztály életéből, pedig ezek segítségével épülnek ki azok az idegrendszeri hálózatok, amelyekre később az olvasás-, az írás- és a tanulási készség alapozható – hívta fel a figyelmet Szabó Edina, a Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kar Pszichológiai és Gyógypedagógiai Tanszékének docense.

unideb.hu