Hiánypótló mesterképzés indul

Egyetem

Új szakkal bővül a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának kínálata. Hazánkban egyedülálló módon egészségügyi tanárokat is képeznek Nyíregyházán.

– A tanárképzésben fontos állomás az egészségügyi tanár szak beindítása, hiszen nagy igény van az egészségügyi szakközépiskolákban oktató diplomás ápolók körében az egészségügyi tanár végzettség megszerzésére, melyet hazánkban elsőként indít be a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara és a Tanárképzési Központ közösen – mondta el a keddi tájékoztatón Maticsák Sándor tanárképzési főigazgató.

– A képzési struktúra átalakítását az egészségipar fejlődése, az életkörülmények változása és az új igények megjelenése indokolta – tette hozzá Semsei Imre, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának dékánja a 2016 szeptemberétől induló új mesterszak kapcsán, melyen 20-an vehetnek részt a nappali és 100-an a levelező képzésben.

Ősztől új doktori alprogramot is kínál a hallgatóknak a kar. A Nevelés- és Művelődéstudományi Doktori Program részeként „Inkluzív pedagógia az Inkluzív társadalomban” címmel a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok helyzetének feltárására is lehetőség nyílik, a tudományos eredményekből pedig fejlesztési programok is születhetnek. Ennek fokozott jelentősége van az ország keleti részén, ahol sok hátrányos helyzetű ember él – tette hozzá Fábián Gergely dékánhelyettes.

Az Egészségügyi Kar 2016-os programjáról tartott sajtótájékoztatón Semsei Imre egy olyan pályázatról is szólt, amelyben a Visegrádi Négyek országai vizsgálják a rendszerváltás gazdasági-társadalmi hatásait a mai 50-60 éves korosztályban. A dékán a nyugdíjasok ingyenes képzését megvalósító, tavaly útnak indított Szépkorúak Akadémiája folytatásáról is beszámolt, és említést tett a Harmadik Kor egyeteméről, amely ugyancsak azt a célt szolgálja majd, hogy minél tovább maradjanak aktívak az ötven éven felüliek is.