Közösen a stressz és az öregedés ellen

Egyetem

Debreceni és szegedi kutatók veszik fel a harcot a stressz és az öregedés okozta megbetegedések, köztük az Alzheimer-kór és a cukorbetegség ellen.

Az Európai Unió által támogatott programban 115 szakember – köztük számos fiatal kutató – részvételével alakítanak ki kutatócsoport-hálózatot. Többek között a kardiovaszkuláris-, daganatos megbetegedések és a cukorbetegség gyógyítására keresnek új kezelési módokat, terápiás lehetőségeket a kutatók.

– Mintegy nyolc évvel ezelőtt álltak össze azok az innovatív kutatói teamek, amelyek az öregedéshez és a stresszhez kapcsolódó kutatásokat végeztek. Ezeknek számos kézzelfogható eredménye született, mások mellett regisztrált gyógyszer és élelmiszeripari termék is. A 2014-2020-as időszakban újabb lehetőséget kaptunk, hogy a kutatócsoportok képesek legyenek egy nemzetközi kutatóhálózatot kialakítani. A pályázatban hazai és külföldi biokémikusok, biofizikusok, farmakológusok, gyógyszerészek, klinikusok és agrárszakemberek dolgoznak együtt, és keresnek újabb terápiás megoldásokat a több millió embert érintő betegségekre – ismertette a program részleteit a pályázat pénteki nyitórendezvényén Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora.

Tőzsér József, a Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézet igazgatója, a projekt szakmai vezetője arról beszélt, hogy a pályázat révén új, rendszerbiológiai szemléletű gyógyszerfejlesztésekre lesz lehetőség, ami ugyancsak előre viheti a kardiovaszkuláris és neurodegeneratív betegségek terápiáját. A szakember kiemelte: a kutatócsoportok különösen jól kiegészítik egymást, így több szempontból tudnak megközelíteni egy-egy problémát, valamint molekuláris és sejtszintű mechanizmusok feltérképezésére is képesek.

A Széchenyi 2020 keretében megvalósuló pályázatban a kitűzött célok megvalósítására a Debreceni Egyetem és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontja által alkotott konzorcium 300 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Társadalmi Megújulás Operatív Program „Interdiszciplináris kutatói teamek felkészítése a nemzetközi programokban való részvételre a krónikus stresszhez és az öregedéshez kapcsolódó betegségek kezelésének új megközelítései területén” című projektben.

unideb.hu