Debreceni kutatási célpont Mádon

Egyetem

A kutatást és az oktatást is érintő együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem és Mád önkormányzata. A tokaji borokat vizsgálják.

– Régi vágyunk, hogy tudományosan is alátámasszuk a tokaji borok különlegességét. A Debreceni Egyetem segítségével szeretnénk bizonyítani a borokban megjelenő ásványok egyedi és pozitív élettani hatásait. Ez remélhetőleg élénkíti a térség turizmusát, és a helyi gazdaságfejlesztést is pozitívan befolyásolja – hangsúlyozta Tatárka József, Mád polgármestere szerdán az együttműködést ismertető sajtótájékoztatón, a Debreceni Egyetemen.

A polgármester kifejtette: a település az infrastruktúra biztosításával járul hozzá az egyetemi kutatásokhoz és az oktatáshoz, hogy a Tokaj-hegyaljai borvidék ötödét magában foglaló terület borai a nemzetközi piacon is erőteljesebben jelenhessenek meg.

Szilvássy Zoltán rektor kiemelte: a Debreceni Egyetem egészségipari törekvései találkoztak Mád elképzeléseivel, a megállapodás keretében többek között a hegyaljai borok élettani és orvosbiológiai hatását fogják vizsgálni.

– Kutatóink azt elemzik, hogy milyen biológiailag aktív komponensek hasznosulnak akkor, ha például furmintot vagy hárslevelűt iszunk. Ezeknek a boroknak számos népbetegség gyógyításában lehet fontos szerepe, ilyenek többek között az elhízás, a cukorbetegség, szív- és érrendszeri megbetegedések – sorolta Szilvássy Zoltán.

A rektor hozzátette: az együttműködés keretében további mezőgazdasági, turisztikai, egészségtudományi kutatásokat terveznek, az agrártudományokat és az élelmiszeripart is bevonják a közös munkába.

Tatárka József kérdésre válaszolva elmondta, hogy a térség gazdaságfejlesztése céljából a mádi önkormányzat szívesen támogatná egy közösségi főiskola létrehozását a településen.

– Az új képzőhellyel nem szeretnék csorbítani Eger és Sárospatak oktatásban játszott szerepét, Mádon inkább a kutatásokra helyeznék a hangsúlyt, mivel szinte kimeríthetetlen a kiaknázható vizsgálati területek száma. A közösségi főiskola pedig segítséget nyújthatna a fiatalok helyben tartásában, hiszen az itt használt borászati technológiák nagyon speciális szaktudást igényelnek, ezért szükség van a megfelelően képzett munkaerőre – jelentette ki a polgármester.
unideb.hu