Kutatásra pályázhatnak

Egyetem

Bölcsészet-, orvos- és természettudományi területeken pályázhatnak alapkutatásaik támogatására oktatók, kutatók április 10-ig.

A Debreceni Egyetem a 2013-2016-os időszakra elnyerte a kiemelt egyetemi és kutatóegyetemi címeket. A többletforrásból a kiemelkedő eredményeket ígérő alapkutatásokat kívánja támogatni az intézmény. A pályázatra a Debreceni Egyetem (illetve az egyetemen működő akadémiai kutatócsoport) olyan oktatója vagy kutatója jelentkezhet, aki a benyújtásakor még nem töltötte be a 45. életévét.

A támogatás egyszer nyerhető el, maximum 2 évre igényelhető, alsó határa évi egy-, felső határa évi ötmillió forint. Elvárás, hogy a támogatás időtartama alatt a kutató további pályázati források bevonásával teremtse meg a kutatás folytatásának feltételeit, 2016-ban pedig önálló OTKA pályázatot nyújtson be.

A pályázók az elnyert támogatást egyrészt fordíthatják a kutatási költségek fedezésére, műszerek, berendezések, kutatási segédeszközök beszerzésére, nemzetközi tudományos kapcsolatok fenntartására, kutatási eredmények konferencián történő ismertetésére, illetve a publikációk megjelentetésének költségeire vagy posztdoktori bérre és járulékra maximum 20 hónapon át.

A beérkezett pályázatokat a Tudományos és Kutatóegyetemi Tanács (TUKET) értékeli, és annak javaslata alapján a rektor hoz döntést a támogatásról. Egyebek mellett vizsgálják a pályázati program tudományos jelentőségét, újszerűségét, a várható eredményeket, a kért támogatás pénzügyi indokoltságát, és az eddigi tudományos eredményeket is.

A pályázatok nyelve angol, magyar nyelvű pályázatok beadását csak a tudományos rektorhelyettes engedélyezheti. Az erről szóló „Hungarikum-kérelmet” és az indoklást március 31-ig lehet beadni. A pályázatokat legkésőbb április 10-én 12 óráig várják a tudomany@unideb.hu címre. A támogatott kutatások kezdete 2015. május 1.

A pályázati dokumentumok ide kattintva elérhetők.