Milyen medenceszivattyúk kaphatók?

Wellness

A leendő medencetulajdonosoknak azt szokták ajánlani, hogy csak gondos mérlegelést követően vágjanak bele saját medence kiépítésébe. Számos buktatója lehet ugyanis a nem kellő körültekintéssel megválasztott elemeknek, kezdve a medence típusával, méretével, helyével és az alkalmazott gépészeti elemekkel.

De ez nem kell, hogy bárki kedvét szegje! Nagyon sok hozzáértő szakember segítségét lehet és ajánlott ehhez igénybe venni. Az alapos előkészítés és kivitelezés, majd a megfelelő szerek és kiegészítők, gépek használata biztosítja majd, hogy a medencében mindig optimális minőségű víz legyen, ne legyen az piszkos vagy nyálkás. Fontos alapgépészeti elem a tisztaság fenntartásához a medenceszivattyú. 

De mire is jó a szivattyú?

Ez az alapgépészeti elem felel azért, hogy a vízkeringetés biztosított legyen, hisz a vízforgatás és -szűrés az alap a kristálytiszta vízhez. Egy medence gyakorlatilag egy „víztározó”. Ha nem mozgatják a benne lévő vizet, a legtökéletesebb szűrőrendszer sem működik: lent marad a medence alján a kosz. És ha a vízkeringetés és -szűrés nem megfelelő, romlik a víz minősége, sőt még maga a medencefal is károsodhat, a víz zavarossá válik vagy nyálkásnak érződik. 

Ezzel nem csak a fertőzések kockázata nő meg, de párhuzamosan a medence fenntartási költségei is. Sokkal gyakoribb vízcserére lehet ugyanis szükség, ami nem olcsó mulatság. Okosabb, ha a víztisztítást jó előre gondosan megtervezik. Ehhez sokféle minőségi szivattyúberendezés közül lehet már választani. 

Vízforgatás és szűrés

Egy szó, mint száz: a vízforgatás és a szűrés együtt igazán hatékony. A medence szennyeződéssel és kórokozókkal telített – álló – vizét a szivattyú mozgásba hozza, és az valamely szűrőközegen átvezetve tisztul meg. Ezt követően a kezelt friss víz jut már vissza a medencébe.

Talán a legjobb választás erre a homokszűrős vízforgató rendszer. Homokrészecskékkel telítik a szűrőt, így a vízben lévő nagyobb szennyeződések nem tudnak átjutni azon, így lesz tisztább a víz. A szűrőközeg sokáig bírja a gyűrődést: elegendő egy-két évente cserélni. Vannak előszűrővel és homok helyett papírral vagy immár szűrőüveg részecskékkel működő szivattyúberendezések is. 

A méret a lényeg?

Hogy mekkora és milyen teljesítményű medenceszivattyúra lesz szükség, főképp a medence mérete és alakja határozza meg. Kisebb medencékhez nem szükséges nagy teljesítményű berendezést munkába állítani, ellenben a nagyobbakhoz már igen. A rendszert nem szükséges egész nap üzemeltetni. Bár a forgalmazott modellek többsége már nagyon csendesen működik, egy időkapcsoló felszerelése javasolt. Ezzel időt, energiát és pénzt lehet megspórolni, hisz normál igénybevétel esetén pár órás napi vízforgatás általában elegendő.

Természetesen az egyéb medencekarbantartási műveletről – a helyes pH-érték beállítása, algamentesítés, pelyhesítő- és fertőtlenítőszerek alkalmazása – sem szabad megfeledkezni.