Eltűnt tengeralattjáró utasai

Robbanás okozhatta a Titan tengeralattjáró személyzetének halálát

Világ

Csütörtökön, néhány száz méterre a Titanic maradványaitól megtalálták a vasárnap eltűnt tengeralattjáró, a Titan roncsait. Öt nagyobb darabot és egy törmelékmezőt tártak fel – közölte az Egyesült Államok partiőrsége.

A  kanadai gyártmányú Titan tengeralattjárót a Horizon Artic mentőrobot találta meg. A Titan maradványai nagyjából 500 méterre hevernek a Titanictól, így gyakorlatilag kizárható, hogy a tengeralattjáró a roncsokkal ütközött volna.

Szakértők szerint a legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy a Titan a hatalmas nyomás miatt még azelőtt felrobbant, hogy a hajó keresésére indultak volna, tehát már vasárnap, nem sokkal azután hogy a felszínnel való kommunikáció megszűnt, bekövetkezhetett a tragédia.

A BBC szerint a robbanás hangját vélhetően a haditengerészet titkos, egy hidegháborús nagy hatótávolságú szonár lehallgatórendszere érzékelte. A hangmegfigyelő rendszert az 1950-es években hozták létre, hogy szovjet tengeralattjárók után kutasson az Atlanti-óceán távoli mélységeiben.

A keresőcsapat korábban “dörömbölést” hallott, amiről azt feltételezték, hogy a Titanról érkezik, de utólag kiderült tévesen gondolták, mert a búvárhajó valószínűleg már a lemerüléskor felrobbanhatott.  A keresőrobotok a helyszínen maradnak, hogy további információkat gyűjtsenek a roncsokról.

Titan