Sztárjkolnak a Los Angeles-i tanárok és iskolai dolgozók

Világ

A három napos sztrájkban 30.000 tanár és iskolai alkalmazott vesz részt. Keddtől-péntekig nincs tanítás a legtöbb Los Angeles-i iskolában – Vida Virág Los Angeles-ből jelenti.

Az Egyesült Államok második legnagyobb iskolakörzetének, az LAUSD-nek a sztrájkja kezdődött meg a mai napon. A kezdeményezés nem a tanároktól, hanem az iskolai személyzet szakszervezetétől  a Service Employees International Union-tól indult ki, az iskolai étkezdék dolgozóit, az iskolabusz vezető sofőröket és más iskolai alkalmazottakat tömörítő szakszervezetből, melyhez csatlakoztak a tanárok is.

A tanárok három legfontosabb követelése az osztálylétszámok csökkentése, több iskolai kisegítő személyzet alkalmazása és a bérek és járulékok emelése.

A tanárok és iskolai dolgozók – bár már a múlt hét közepén kilátásba helyezték a munkabeszüntetés lehetőségét, hétfő délutáning vártak a sztrájk hivatalos bejelentésével, addig próbáltak megállapodásra jutni az érdekegyeztető csoportok.

Az iskolakörzet tisztviselőinek vasárnapi belejelentése szerint hétfőig az állami munkaügyi bizottságra várnak, hogy végleges döntést hozzon arról, hogy a tervezett és esetleges sztrájk jogszerű-e. A sztrájkot azonban hétfőn hivatalosan is bejelentették az iskolákban.

A sztrájk ideje alatt zárva lesznek az iskolák az egész Los Angeles Unified School District-ben, tehát a Los Angeles-i Egyesült Iskolakörzetben, amely 600.000 diákot érint. Ez alatt az idő alatt az iskolákban csak minimális ellátást biztosítanak a gyermekek részére. Több helyen előre csomagolt ebédeket osztanak és a gyerekek előre megkapják a három nap feladatait hétfőn a tanáraiktól.

A Twitteren hétfőn közzétett nyilatkozatában Alberto M. Carvalho kaliforniai képviselő azt mondta, hogy továbbra is a szakszervezeti vezetéshez fordul a tárgyalások helyett. „Nem szabad megfosztanunk diákjainkat a tanulás lehetőségétől” – mondta Carvalho. „Találhatunk olyan megoldást, amely megbecsüli a munkaerőt, és elkerüli az iskolák szükségtelen bezárását, miközben megóvja az iskolarendszer hosszú távú életképességét.” Ám a szakszervezet döntése alapján sztárjkba lépnek holnap az iskolák alkalmazottai az LAUSD iskolakörzetben.

Karen Bass Los Angeles polgármestere támogatásáról biztosította a családokat, akiknek az iskolai munkabeszüntetés komoly gondokat okoz gyermekeik és munkájuk ellátásában. „Ha megtörténik a három napos iskolabezárás az LAUSD iskolakörzetben, készen állunk arra, hogy biztonságos helyeket és étkezést biztosítsunk a diákjainknak, hogy a szülők tovább dolgozhassanak” – mondta a polgármester hétfőn. „Az iskolák sokkal többet jelentenek oktatási központoknál, védőhálót a Los Angeles-i családok százezrei számára. Minden tőlünk telhetőt megteszünk azért, hogy biztosítsuk városunk családjainak szükséges forrásokat.”

A Los Angeles-i Állatkert máris bejelentette, hogy a szóban forgó három napra ingyenes belépést biztosít az LAUSD iskolakörzetben tanuló gyerekek számára diákigazolványok felmutatásával, szüleiknek pedig mindössze $5 dollárért kínálnak kísérőjegyeket.

– Vida Virág –