Dokumentumfilm premierek a Mindanaói békéért folytatott nemzetközi együttműködésről a Fülöp-szigeteken

Világ

A Fülöp-szigeteken bemutattak egy dokumentumfilmet a Fülöp-szigeteki Mindanao nemzetközi béketeremtő erőfeszítéseiről, amely a világ egyik leghosszabb ideig tartó, az 1960-as évek óta több mint 120 000 halálos áldozatot követelő és több millió kitelepített emberrel járó erőszakos konfliktusa.

A nemzeti béketudatosság hónapja alkalmából 2022. szeptember 6-án este Davao város egyik mozijában bemutatták a “Nagy örökség” (Great Legacy) című békedokumentumfilmet. Mintegy 500 képviselő vett részt a kormányzat, az oktatási ágazat, a média, valamint a civil társadalom vezetői, vallási vezetők közül az egész országból és a béke szószólói közül is Mindanaóból.

A dokumentumfilmet a dél-koreai Szöulban működő SMV Media Group készítette a Heavenly Culture, World Peace, Restoration of Light (HWPL), az ENSZ ECOSOC-hoz kapcsolódó, a globális békéért küzdő nemzetközi non-profit szervezet együttműködésével. A film a HWPL-t és a Mindanaón a békével kapcsolatos tevékenységekben részt vevő színészeket mutatta be.

Davao város polgármestere, Baste Duterte gratulált, mondván:

“Azzal, hogy dokumentumfilmeket és filmeket mutatunk az embereknek a békéről, talán még többeket bátoríthatunk arra, hogy velünk egyek legyenek a közösségünkért tett békefenntartó és béketeremtő erőfeszítéseinkben”.

A HWPL békemozgalma a Fülöp-szigeteken akkor kezdődött, amikor a HWPL elnöke, Lee Man-hee koreai háborús veterán és békeaktivista 2013 óta többször is ellátogatott Mindanaóra. Közvetített egy civil békemegállapodást, amelyet Fernando Capalla emeritus érsek és Esmael “Toto” G. Mangudadatu, Maguindanao akkori kormányzója írt alá 2014. január 14-én General Santos Cityben. A 300 fős hallgatóság, köztük politikusok, egyetemi tanárok, vallási vezetők és diákok előtt a képviselők aznap ígéretet tettek arra, hogy együttműködnek a konfliktus megszüntetésében és a béke megteremtésében, különösen a háború utóhatásaitól régóta szenvedő Mindanao régióban.

Ez a megállapodás lett a HWPL kiindulópontja abban, hogy a kölcsönös megértés, tisztelet és harmónia egyetemes elvein alapuló békére hívja fel a közvélemény figyelmét nemcsak Mindanaón, hanem az egész Fülöp-szigeteken. A HWPL békekezdeményezései közé tartozik a békét szolgáló törvények elfogadása, a vallásközi párbeszédek, a békeoktatás, valamint a fiatalok és a nők szerepvállalásának erősítése, ami különböző országok vezetőit is a mindanaói béke támogatására késztette.

A filmben Martin Lee Hojian, az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának korábbi elnöke méltatta a Lee elnök által vezetett HWPL-t és a filippínó népet, amely lelkesen küzd a békeért. Nabil Tirmage, az Ázsiai Csendes-óceáni Műsorszolgáltatási Fejlesztési Szervezet programvezetője is azt mondta, hogy a 2014-es polgári békemegállapodás “a béke megvalósulásának csodálatos esete, amelyet a világnak tanulmányoznia kellene”.

“A mindanaói konfliktus nemcsak a délkelet-ázsiai, hanem a globális helyzet egyik fő változója is. A béke megteremtése Mindanaón globális feladat volt, és a nemzetközi közösség konstruktív beavatkozását igényelte. Különösen ezen a dokumentumfilmen keresztül lehet majd megérteni, hogy a magánszektor erőfeszítései, mint például a HWPL Mindanaón, a béke megteremtésének alapját képezik”

– mondta a HWPL egyik tisztviselője.

Az SMV Media Group bejelentette, hogy a dokumentumfilm különböző országok különböző csatornáin, többek között műsorszóró állomásokon és multiplex mozikban lesz elérhető. (x)