Joe Biden amerikai elnök

Az amerikai elnök elengedi a diákhitel-tartozásokat

Világ

Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok elnöke sajtótájékoztatón jelentette be, hogy választási ígéretének megfelelően törli a diákhitel-tartozások nagy részét.

Biden erős szavakkal vágott vissza a sajtótájékoztatón, melyen egy riporter azt kérdezte tőle, hogy igazságosnak tartja-e a diákhitel-tartozások elengedését azokkal az emberekkel szemben, akik már korábban visszafizették a diákhitelüket.

“Ön szerint azokkal az emberekkel szemben, akiknek nincs több milliárd dolláros vállalkozásuk, méltányos, ha azt látják, hogy az egyik ilyen ember megkapja az összes adójóváírást?”

– kérdezett vissza ez elnök.

Az amerikai kormány 10 ezer dollárral csökkenti azoknak a magánszemélyek szövetségi diákhitel-tartozását, akik nem keresnek évente 125 ezer dollárnál többet. A hátrányos helyzetben lévők számára ugyanez 20 ezer dolláros könnyítést jelent. Körülbelül 20 millió amerikait érint a kedvező módosítás, amely gyakorlatilag mentesíti őket a diákhitel visszafizetésétől.

Az amerikai elnök, Joe Biden ezzel az intézkedéssel újabb választási ígéretét tartotta be. Az Egyesült Államok központi költségvetése 300 milliárd dollár bevételtől esik el a diákhitel-tartozások törlése által.