Erőt alkalmazva szállítottak le csaknem száz migránst egy hajóról Líbia partjainál

Világ

Erőt alkalmazva leszállítottak 92 migránst a líbiai hatóságok egy konténerhajóról, miután az utasok tíz napig elbarikádozták magukat, mert Európába akartak utazni – közölte kedden Tavfik Eszkair, a líbiai parti őrség parancsnoka.

A panamai zászló alatt közlekedő konténerhajó tíz nappal ezelőtt mentette ki a migránsokat egy süllyedő csónakról a líbiai partoknál, majd az észak-afrikai ország Miszráta nevű városához szállította őket.

Miszrátában azonban csak 14-en hagyták el a hajót, a többi 92 azonban nem volt hajlandó eleget tenni a líbiai hatóságok felszólításának, amit azzal indokoltak, hogy Líbia túl veszélyes számukra.

Eszkair közlése szerint a hatóságok rajtaütöttek a hajón, és tömegoszlató eszközöket vetettek be, hogy a tengeri járműről lekényszerítsék a migránsokat. Hozzátette: néhányan megsérültek, de kórházi ellátásukat követően jó egészségügyi állapotban vannak. A migránsokat menekülttáborban helyezték el Miszrátában – mondta a parancsnok.
Líbiában Moammer Kadhafi 2011-es megbuktatása és meggyilkolása óta káosz uralkodik. Jelenleg két nagyobb erő küzd a hatalomért: a nemzetközi közösség által elismert, tripoli székhelyű egységkormány, valamint a lábát az ország keleti részében megvető, a befolyásos Halifa Haftár tábornok vezette erők.

Az ország az Afrikából Európába igyekvők egyik fő tranzitállomása lett. A káosz miatt az oda érkező migránsokat a szokásosnál is jobban fenyegetik az emberkereskedelem és -csempészet veszedelmei.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.