BM: a bevándorlási hivatal főigazgatója hiteles jogi tájékoztatást adott Gruevszki menekültkérelméről

Ország

A Belügyminisztérium kedd este az MTI-hez eljuttatott közleményében “ellentmondást nem tűrően leszögezi”: a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal főigazgatója az adott helyzetnek mindenben megfelelő, hiteles jogi tájékoztatást adott Nikola Gruevszki menekültkérelméről.

Korábban Mirkóczki Ádám, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke azt közölte: szerdára rendkívüli nemzetbiztonsági ülést hívott össze. Közleményében kiemelte: a “Gruevszki-botránnyal” kapcsolatban a Belügyminisztérium és a bevándorlás hivatal törvényi kötelezettségét megszegte, a nemzetbiztonsági átvilágításon is átesett bizottsági tagokat félrevezette.

A BM erre reagálva azt írta: a “tárca méltatlannak tart és kategorikusan visszautasít minden olyan politikai támadást, amely a munkájukat a hivatali esküjüknek megfelelően végző kormánytisztviselők ellen irányul”.

Egyúttal emlékeztettek: a magyar hatóságok a menedékjogi törvény rendelkezéseinek betartásáért nem adhatnak tájékoztatást egyetlen menekültügyi eljárásról sem a nyilvánosságnak, és – az ENSZ menekültügyi főbiztosának kivételével – más hatóságnak sem. A döntésről egyedül a kérelmezőt tájékoztatják – írták.

Nikola Gruevszki 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke, a múlt héten nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene, mert nem kezdte meg kétéves börtönbüntetésének letöltését, amelyet hivatali visszaélés miatt szabtak ki rá. A politikus múlt kedden a Facebook-oldalán közölte, hogy Budapesten van, és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól.

Nikola Gruevszki kedden a Facebook-oldalán megerősítette, hogy megkapta a menekültstátust Magyarországon.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.