Soha nem volt még ilyen magas a cseh átlagbér

Világ

Csehországban az idei második negyedévben 31 851 koronára (382 212 forint) emelkedett az átlagos havi bruttó bér, ami új rekordot jelent. Ez éves összehasonlításban 8,6 százalékos növekedés – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) kedden Prágában.

Tekintettel a 2,3 százalékos inflációra a reálbér 6,2 százalékkal nőtt – jegyezte meg a CSÚ. A legnagyobb mértékben az állami közalkalmazottak bérei emelkedtek, elsősorban a kultúra, az oktatásügy és az egészségügy területén. Növekedett, de mérsékeltebb volt a béremelkedés a közigazgatásban, az állami adminisztráció körében.

A statisztikusok szerint a havi átlagbér 2014 eleje óta emelkedik Csehországban, ami alapvetően az erős gazdasági növekedés eredménye. Mindezek ellenére továbbra is érvényes, hogy az alkalmazottak mintegy kétharmadának a fizetése alacsonyabb az országos átlagbérnél. Ugyancsak tény, hogy az alacsonyabb keresetűek bérei gyorsabban emelkednek, mint a magasabb keresetűeké.

A sajtóban megszólaltatott pénzügyi elemzők többsége úgy véli, hogy az év végén a csehországi átlagbérek meghaladják a 34 ezer koronát és a jövő évben mintegy 6-7 százalékos növekedés várható.

A legalacsonyabb átlagbérnövekedés a pénzügyi szektorban és az infokommunikációs ágazatban volt: 6,3, illetve 6,1 százalékos. Mindkét ágazatban azonban a havi átlagbér magasabb az országos átlagnál: 58 594 korona, illetve 54 318 korona.

Regionális bontásban Prágában vannak a legmagasabb átlagkeresetek: 39 688 korona. A növekedés 6,9 százalékos, de regionális szinten ez a legalacsonyabb. A legkevesebbet a Karlovarsky régióban keresnek, ahol az átlagbér 27 741 koronára rúgott.