Csaló “szobafestő” károsított meg több debrecenit

Rendőrség

A 38 éves hajdúböszörményi férfi többször festőnek adta ki magát, de volt, hogy olyan élelmiszereket próbált meg értékesíteni, amelyek nem is voltak a birtokában.

Egy debreceni férfi tett feljelentést a rendőrségen 2018. augusztus 23-án arról, hogy felfogadott egy szobafestőt, akit előre kifizetett, azonban azóta nem tudja elérni. A sértett elmondta a rendőröknek, hogy egy újságban találta a festő hirdetését, aki miután felmérte a lakását, adott neki egy árajánlatot. A bejelentő előre kifizette a férfit, azonban ezt követően se telefonon, se személyesen nem tudott vele beszélni.

A nyomozók a beszerzett adatok alapján széleskörű adatgyűjtést és tanúkutatást végeztek, amelynek eredményeként azonosították a bűncselekmény feltételezett elkövetőjét. A nyomozás adatai szerint M. István az elmúlt egy évben, Debrecenben több hasonló bűncselekménnyel is kapcsolatba hozható. A hajdúböszörményi férfi többször hirdette magát újságokban festőként, de volt, hogy olcsó élelmiszereket árult. A sértettek előre fizettek a hirdetőnek, aki sem az élelmiszereket nem adta át, sem a lakásokat nem festette ki. M. István főleg idős embereket ejtett tévedésbe.

A nyomozók 2018. szeptember 3-án gyanúsítottként hallgatták ki a férfit, majd bűnügyi őrizetbe vették, és előterjesztést tettek letartóztatásának indítványozására. A Debreceni Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya M. Istvánnal szemben 6 rendbeli csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatja a büntetőeljárást.

A rendőrség felhívja a lakosság figyelmét, hogy mielőtt igénybe vesznek különböző szolgáltatásokat, győződjenek meg az azokat nyújtók megbízhatóságáról. Kérjék el az engedélyeket, vagy tevékenységet jogosító okmányokat! Kérjenek referenciát, de szerencsésebb, ha a településükön ismert szakembereket bízzák meg a munka elvégzésével! A szolgáltatás részleteit tisztázzák előre, térjenek ki minden részletre, rögzítsék írásos formában is, az árat is foglalják bele! Megfelelő szakértelem hiányában kérjenek segítséget hozzátartozóiktól, vagy ismerőseiktől!

Amennyiben mégis áldozattá válnak, tegyenek bejelentést a rendőrség ingyenesen hívható 112-es segélyhívó számán!