Egyiptomban több mint kétezer rab került szabadlábra az áldozati ünnep alkalmából

Világ

Egyiptomban 2376 rabot, köztük adósság miatt rácsok mögé került 627 embert helyeztek szabadlábra kedden a muszlim áldozati ünnep (íd al-adha) kezdetének alkalmából – közölte a kairói belügyminisztérium.

A kegyelmet Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfő rendelte el. Az intézkedés célja részben az volt, hogy megszabadítsák a börtönöket az adósság miatt szabadságvesztésüket töltőktől, de szabadlábra kerülhettek azok is, akiket különbizottságok megfelelő vizsgálatokat követően érdemesnek találtak erre.

“A szabadon bocsájtás a belügyminisztérium azon igyekezetéből ered, hogy végrehajtsa az elnök úgynevezett börtönök adósok nélkül kezdeményezését, valamint korszerű büntetőpolitikát alkalmazzon” – olvasható a rendőrség közleményében.

Egyiptomban szokás, hogy az államfő az ünnepek alkalmával rabok tucatjait részesíti kegyelemben, bár egyes vélemények szerint ebben szerepet játszik az is, hogy az ország börtönei túlterheltek.

Az egyiptomi elnök június közepén 3477 fogolynak kegyelmezett meg a ramadánt lezáró muszlim ünnep, az íd al-fitr alkalmából; a rabok közül szintén sokan adósságok miatt kerültek börtönbe.

Júliusban hozzávetőleg1100 fogvatartottat engedtek el a börtönökből a monarchiát megdöntő 1952-es egyiptomi forradalom 66. évfordulója alkalmából kiadott elnöki rendelet alapján.