Az Európai Bizottság támogatja a régiók innovativitásának növelését

Világ

Az Európai Bizottság a mai napon megújította „A kiválósághoz vezető út” elnevezésű kezdeményezést, hogy a továbbiakban is testre szabott pénzügyi és szakértői támogatást nyújtson az innováció terén hátramaradt régióknak.
A kezdeményezés segít abban, hogy a régiók a 2021–2027-es költségvetési időszak előkészítése során továbbfejlesszék, aktualizálják és finomhangolják intelligens szakosodási stratégiájukat, azaz a versenyképesség szempontjából erősségüket alkotó, piaci rést jelentő területeket megcélzó regionális innovációs stratégiáikat. Azt is megkönnyíti, hogy megfelelő uniós forrásokat találjanak innovatív projektjeik finanszírozásához, illetve hogy innovációs klaszterek létrehozása céljából összefogjanak más, hasonló erőforrásokkal rendelkező régiókkal.

A Közös Kutatóközpont által koordinált kezdeményezés alapvetően négy módon nyújt támogatást a régióknak:

  1. A Bizottság és külső szakértők segítenek a régióknak azonosítani azokat a területeket, ahol tökéletesíthetik intelligens szakosodási stratégiáikat, regionális innovációs rendszereiket, illetve a kutatás és innováció terén más régiókkal folytatott együttműködésüket.
  2. Szakértők segítik a régiókat abban is, hogy minden potenciális finanszírozási forrást hasznosítsanak, és azokat egymással ötvözzék.
  3. A Közös Kutatóközpont segít azonosítani és orvosolni az innovációt regionális szinten gátló szűk keresztmetszeteket.
  4. A Közös Kutatóközpont emellett hálózatépítési lehetőségeket és műhelytalálkozókat szervez a régiók számára, ahol megoszthatják egymással a regionális innovációs stratégiák kialakítása során bevált módszereiket, ami interregionális innovációs beruházásokra irányuló partnerségek kialakítását is elősegíti.

A megújult kezdeményezés idén nyáron veszi kezdetét és 2 évre szól. A régiók az intelligens szakosodási platformon jelezhetik érdeklődésüket és vehetnek részt a munkában.
„A kiválósághoz vezető út” kezdeményezés 2014-ben indult, az Európai Parlamenttel partnerségben. A kezdeményezés évről évre megújul, más-más munkaprogramok és prioritások köré szerveződve. A 2018–2019-es időszakban a következő hosszú távú uniós költségvetés előkészítésére összpontosít. Költségvetése a szóban forgó két évre 3 millió euró, melyet az Európai Parlament bocsát rendelkezésre.