Politikusok és mecsetek elleni tervezett merényletet egy francia szélsőjobboldali csoport

Világ

Őrizetbe vettek kedden Franciaország délkeleti részén, valamint Párizs környékén tíz embert, akiket azzal gyanúsítanak, hogy politikusok és muzulmán vallási helyek ellen terveztek merényleteket.

A 17 és 25 év közötti gyanúsítottak egy szélsőjobboldali csoporthoz tartoznak, amelynek központi figuráját, a 21 éves Logan Alexandre Nisint június 28-án vették őrizetbe Taracon településen. Júliusban terrorcselekménnyel kapcsolatos bűnszövetkezet szervezésének gyanújával vádat emeltek ellene, miután a közösségi oldalakon azzal fenyegetőzött, hogy migránsokat és dzsihadistákat fog megtámadni – erősítették meg rendőrségi források a Le Monde című napilap értesülését.

Logan Alexandre Nisin korábban az Action Francaise nevű királypárti szélsőséges szervezet tagja volt, amely a dél-franciaországi Marseille és Aix-en-Provence környékén szervezett provokatív akciókat.

A gyanúsítottaknak a rendőrségi források szerint több célpontja is volt: politikusok, mecsetek, migránsok, de jelenleg nehéz megállapítani, hogy mennyire voltak előrehaladott állapotban ezek a merénylettervek.

A Le Monde szerint a nyomozók elsősorban azt akarják megállapítani, hogy a gyanúsítottak pontosan milyen kapcsolatban álltak Logan Alexandre Nisinnal és az tisztában volt-e a merénylettervekkel, amelyek célpontjai között szerepelt Christophe Castaner kormányszóvivő és Jean-Luc Mélenchon, a radikális baloldali Lázadó Franciaország vezetője, volt elnökjelölt.

A Logan Alexandre Nisin elleni eljárást az a Aix-en-Provence-i ügyészség és a helyi csendőrség indította meg nyáron a férfi internetes tevékenysége alapján, az ügyet azonban a nyomozás előrehaladtával átvette a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege.

Az ideológiailag a szélsőjobboldali nézeteket valló Anders Behring Breivik norvég terroristához és tömeggyilkoshoz közelálló és azt a Facebookon dicsőítő Logan Alexandre Nisinnál több fegyvert is találtak, és az is kiderült, rendszeresen járt lőgyakorlatokra. A nyomozás megállapította, hogy “céljai elérése érdekében bűnszövetkezetet kívánt szervezni”.
A keddi őrizetbe vételeket a bűnügyi rendőrség terrorelhárítási igazgatósága és a belső elhárítás hajtotta végre.