“Ezt művelte velem ez az átkozott Elf Bar” – olvasói levél

Vélemény

Először tavaly novemberben próbáltam ki az Elf Bart. Akkor még viszonylag új dolognak számított, nem beszéltek róla olyan sokan, egy ismerősömét próbáltam ki. Az első szívásban éreztem, hogy bőven van benne nikotin, illetve, hogy meglepően jó íze van a régi e-cigarettákban használt e-liquidekhez képes. Utána sokáig nem is próbáltam, viszont egyre többen beszéltek róla. Először idén februárban vettem saját 1500 ”slukkos” Elf Bar készüléket, talán kókusz, vagy mangó ízű volt, 5%-os nikotintartalommal.

Alapvetően dohányhevítő készüléket használok, naponta átlagosan 5-8 szálat szívok, előtte sokáig dobozos, illetve sodort cigarettát szívtam. Mikor dohányhevítő készülékre váltottam, meglepődtem, hogy mennyivel erősebb az ”átlagos cigikhez” képest, viszont mikor elkezdtem használni az Elf Bart, akkor ennek a döbbent érzésnek nagyjából a tízszeresét éreztem. Egy szívás nagyjából olyan volt mint egy hagyományos cigarettaszálnak nagyjából a fele. Szinte bárhol tudtam használni, nagyon kényelmes, hogy nem kell megnyomni egy gombot se, csak előveszem, beleszívok, aztán elrakom, szinte ott ahol akarom.

Mivel csak gőz, ezért nem hagy semmilyen szagot maga után, se a ruhámon, se a lakásban, az íze pedig általában kellemes, mintha rágózna az ember, mondhatni már csak az ízéért megéri szívni. Úgy tudom, egy Elf Bar nagyjából 10 doboz cigarettányi nikotint tartalmaz, ami azért durva, mert se nekem, sem az ismerőseimnek nem tartott 5 napnál tovább elhasználni egy 1500 szívásos Elf Bar-t, ami napi 2 doboz ciginek felel meg. Ezt követően pár alkalommal vettem még Elfet, más ízeket is kipróbáltam, volt, hogy megfogadtam csak otthon fogom használni, ezért sose vittem magammal sehová.

Ez jó ötletnek tűnt, viszont összesen annyi történt, hogy ha nem voltam otthon, csak azon járt az eszem, hogy milyen jó lesz végre hazaérni és szívni belőle, ha pedig otthon voltam, akkor nem telt el úgy 15 perc, hogy ne gőzölögtem volna vele. Reggelenként az első gondolatom is ez az átkozott készülék volt, ekkor jöttem rá két dologra:

1. szépen fogalmazva baromi nagy nikotinfüggő lettem,

2. a nikotin sokkal komolyabb dolog mint azt addig hittem.

Ezek után úgy döntöttem, nem veszek többet, és visszaveszek a nikotinfogyasztásából. Viszont érdekes módon az Elf Bar után a dohányhevítő készülékek illetve a hagyományos cigaretta is szinte semminek tűnt. Miután felhagytam vele, addigra nagyjából mindenhol jelen volt, szinte minden ismerősömnek volt egy, rengetegen kereskedtek vele, nem volt olyan szociális médiaplatform, ahol ne jött volna velem szembe egy-egy Elf Bar-árus.

Ahogy láttam, rengetegen rákaptak, mivel az 1500 szívásos készüléket már egyre kevesebben vették, illetve forgalmazták, egyre többen kezdték el használni a 2500, 3000 vagy éppen 3500 szívásos kiszerelést, hogy minél tovább tartson. Az alsós Pistikétől kezdve a folyamatosan indokolatlanul ideges Rossmann-biztonsági őrök kezében is ott volt. Nem egy embertől hallottam, hogy az alsós általános iskolai gyerekek is szívják, viszont ha már néha nekem is sok volt az a mennyiségű nikotin, ami az eszközben van, akkor az milyen lehet egy 10-14 éves gyereknek, és milyen utat készít elő szegénynek egy olyan országban, ahol már szinte normális, hogy a tizenévesek reggelire energiaitalt isznak és cigit szívnak, egy amúgy is addiktív társadalomban? (Egyébként hasonló dolgok történtek az Egyesült Államokban pár éve egy JUUL nevű készülékkel, érdemes utánaolvasni.)

Két jó dolog van az Elf Barban. Könnyű használni, és kereskedni vele. Rengetegen árulták, egy készüléken 1-2 vagy akár több ezer forintú hasznot is tudtak húzni (gondolom, attól függ, hogy ki mennyit rendel be külföldről). Sokaknak biztos kitömte a pénztárcáját, nem véletlenül kezdte el vadászni a NAV, viszont ne hagyjuk hülyíteni magunkat. Természetesen nem az egészségünk megőrzése érdekében teszik, véleményem szerint pár hónap múlva ott fognak virítani a dohányboltok polcain, pont úgy, mint jelenleg máshol külföldön.

Szerkesztőségünk nem feltétlenül ért egyet olvasóink leveleivel, de amit arra érdemesnek tartunk, a sokszínű tájékoztatás érdekében (is) közöljük. Ha ön is írt (látott, hallott, videózott) valami érdekeset, szívesen fogadjuk az info@debrecensun.hu email címen, vagy Facebook-üzenetben.