DVSC-Vasas 3-1

“Hol a Vasas-tábor?” – Így éltük át a lelátón a DVSC Kondás Elemér legénysége fölött aratott győzelmét

Sport

Ha nem számítjuk ide a Kisvárda elleni idegenbeli győzelmünket, akkor kisebb hullámvölgyben volt a Debrecen labdarúgócsapata a Vasas elleni hazai találkozót megelőzően. Három tétmeccset (FTC, PAFC, KTE) is nyeretlenül hoztunk le a Nagyerdőn, vagy a pech, vagy formaingadozás miatt. Így aztán vasárnap este feltétlenül szükséges lett volna nyerni, hogy megszakítsuk ezt a hazai betlisorozatot. Ehhez egy kellemesnek tűnő ellenfél, a tökutolsó Vasas érkezett a cívisvárosba egy régi ismerőssel, korábbi sikeredzőnkkel, Kondás Elemérrel a kispadon.

A mérkőzés kezdete előtt a legtöbb hazai szurkoló fix egyesre tippelte a végeredményt, így voltam ezzel én is. Az időjárás hozta az április eleji bolondos formáját, a találkozót megelőzően ugyanis kiadós égi áldásban részesült a Nagyerdei Stadion gyepszőnyege. A nyomokban, de a pálya szélén is szembetűnő volt egy-két vizesen maradt rész. Ez azonban nem volt annyira vészes, mint a Kecskemét-Mezőkövesd bajnokin, ami már inkább egy vízilabda-meccshez hasonlított.

Fortuna erőteljes jelenléte

Pintér Csaba játékvezető kezdősípszava előtt a napokban elhunyt korábbi kiváló játékosunkra, Magyar Balázsra emlékeztek meg egyperces néma gyászszünettel a jelenlévők, majd azt láthattuk, hogy több helyen is változott az kezdőcsapatunk a legutóbbihoz képest. Visszakerült Lagator és Kusnyír is, de házi gólkirályunk, Dorian Babunszki játékát nem kockáztatta meg a szakmai stáb, így Antonio Mance megkapta az esélyt a bizonyításra a csatársorban. A mérkőzés első negyedórájában több Loki-helyzet is adódott, így a 4. percben Szécsi, míg a 10. percben Loncar lövésénél kellett résen lennie Uram Jánosnak, a Vasas kapusának.

Az első életjelet a vendégcsapat a 16. percben adta magáról, amikor egy pontrúgás utáni kavarodást követően lőtték fölé a labdát. Erre érkezett válaszul egy lendületes cívis ellentámadás, amikor Loncar passza után Varga Kevin lőtt, de a Vasas hálóőre újfent védett. A 22-ik percben aztán a szerencsével sem álltak hadilábon Dzsudzsákék. Manrique értelmetlen labdavesztését követően az ex-lokista Balogh ziccerben lőtt, de a gólvonalon álló Lagator reflexből otthagyta a lábát és tisztázott. Nagy fővárosi esély volt! 

Két kontrából két gól született

Hogy ez mennyire volt kulcspillanat, az a 33. percben látszott meg, amikor egy kifejezetten mutatós kontra után megszerezte a vezetést a Loki. Ferenczi indítása után Mance nagyon okosan lehajolt, ezzel hozta helyzetbe Dzsudzsákot, aki Szécsinek passzolt, majd a szélső középre centerezésére érkezett lendületből Varga Kevin, és a jobb alsóba lőtt: 1-0. Csak emlékezetésül, 2017-ben az első NB I-es gólját is éppen az angyalföldiek ellen szerezte a válogatott középpályás. Jó öt perccel később Hinora és Holender keverte meg a védelmünket, de lövés után a blokkon megpattanó lövést Milosevic a kapufára ütötte, majd Balogh ismétlésénél lecsúszott a lábáról a labda, így csúnyán fölé szállt a bőrgolyó. Ezt a helyszínen a szurkolók egy „Norbi velünk van” bekiabálással nyugtázták. Szívességét a Lokomotív a 44.percben újabb góllal büntette meg, ekkor Varga Kevin estében passzolt Mancéhoz, a horvát csatár pedig állítgatás nélkül nagy gólt ragasztott a bal felsőbe. 2-0. Ez pedig tökéletes zárása volt a félidőnek.

DVSC-Vasas 3-1

A meccs már félig eldőlt, így a szünetben szurkolói eszmecserénk alkalmával az volt a legfőbb kérdés, hogy lesz-e kiütés a második játékrészben, vagy legalábbis eljutunk-e négyig. Akkor ugyanis jöhetett volna a 90-es évek fülbemászó dallamú reklámszlogene, a néhai Postabank Fantasztikus négyese. Mi tagadás, ezt mindig jó érzés a rivális táboroknak eldalolni. Vasas-táborról azonban most szó sem volt, a túloldalon még zászlók sem volt a kerítésen, a vendégszektorban pedig csak maroknyi (talán helyi) szimpatizánsuk lézengett. Ezt többször is számon kérték a mérkőzésen a hazai szurkolók a „Hol a Vasas-tábor?” költői kérdéssel. 

Kevin duplája után fél gőzzel

Az újabb Loki-gól a 49. percben érkezett, amikor ismét Szécsi volt önzetlen egy hozzákerülő labda után, majd pontosan passzolt Varga elé, aki ismét lendületből érkezett, és a kiszolgáltatott Uram kapujába bombázott. 3-0.

Ezzel duplát és egy gólpasszt jegyzett a mérkőzésen a kifejezetten ihletett formában játszó középpályás. Az 57. percben kis híján összejött a tripla is Kevinnek, de lövését Uram nagy bravúrral szögletre simította. A következő említésre érdemes esemény a 72. percben esett felesleges Manrique-szabálytalanság volt, ami után a spanyol sárgát, míg a Vasas tizenegyest kapott. A büntetőt Berecz higgadtan értékesítette: 3-1. Ez még simán belefért, de Blagojevic mester ezt követően a frissítés jegyében cserékre szánta el magát, és beállt Dreskovic, Sós, Kyziridis, Bárány és Bódi is a lefújásig. Görög játékosunk slusszpoénként majdnem adott is egy gólpasszt, kár, hogy Dreskovicnak nem a góllövés a tudománya, így Uram hatalmas védéssel mentette meg csapatát a negyedik Loki-találattól. Ha Bárányra jött volna ki a figura, valószínűleg ünnepelhettünk volna, de ez így már nem osztott szorzott.

Maradt a 3-1, összességében megérdemelten nyert a Loki, de a szerencsével sem álltak most hadilábon a piros-fehérek. Miután a Kisvárda és a Puskás Akadémia döntetlent játszott, a Loki a negyedik helyre lépett fel, és mindössze egyetlen pont a hátránya a jelenlegi harmadik helyezett Pakssal szemben. 

A bronzcsata tehát még nincs lefutva, és ahogy a lefújás után a szurkolók skandálták: „Harcoljatok a harmadik helyért!” – továbbra is van létjogosultsága ennek a mondatnak. A piros-fehérek a következő fordulóban pénteken a Mezőkövesd otthonában folytatják a dobogóért vívott ádáz csatát.

– Faragó László –