Felfüggesztette elnökét a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség

Sport

A Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (AIBA) végrehajtó bizottsága felfüggesztette tisztségében tajvani elnökét, Vu Csing Kuót.

A testület – az AIBA honlapjának híre szerint – egyhangúlag hozta meg leváltással felérő döntését, amely ugyanakkor egyelőre ideiglenes, mivel a végső hivatalos határozattal megvárják a fegyelmi vizsgálat lezárását. Az AIBA fegyelmi bizottsága október 10-én függesztette fel Vu Csing Kuót, mely szankció azonnali hatállyal életbe is lépett.
Az AIBA-ban júliusban valóságos belháború támadt, ezért a végrehajtó bizottság szavazást kezdeményezett Vu leváltásáért, és létrehozott egy ideiglenes vezető testületet az elnök ellenében.

A szövetséget 2006 óta vezető tajvani Vu már évek óta támadások kereszttüzében áll, most azzal vádolják, hogy csődközeli helyzetbe vezette az AIBA-t, ellenfeleit el akarta távolítani a végrehajtó bizottságból, jóváhagyás nélkül hozott fontos, anyagi jellegű döntéseket, miközben félrevezette a médiát és a nemzeti szövetségeket az AIBA pénzügyeiről, illetve korábban megakadályozta, hogy bizalmatlansági szavazás legyen ellene.

A fegyelmi bizottság szerint a szervezet adóssága jelenleg több mint 15 millió dollár (4 milliárd forint).

A 70 éves sportvezető továbbra is tagja a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) igazgatótanácsának.

Az elnöki feladatokat ideiglenesen az AIBA európai tagszövetségét vezető olasz alelnök, Franco Falcinelli látja el.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.