Kukoricával megrakott pótkocsi okozta a hajdúböszörményi férfi halálát

Rendőrség

A Hajdúböszörményi Járási Ügyészség a vádlott ellen halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt nyújtott be vádiratot a Hajdúböszörményi Járásbíróságra.
Az őstermelőként dolgozó vádlott 2016. november 12-én a délelőtti órákban a sértettel és egy további segítőjével szemes kukorica berakodását végezte a Hajdúböszörmény közelében lévő tanyáján.

A vádlott a tulajdonát képező traktorral és az ahhoz kapcsolt pótkocsival beállt az egyik tárolóépület elé, majd a pótkocsin lévő elhúzható ajtó megnyitásával engedte le a pótkocsiról a kukoricát, amit a sértett és  még egy férfi talicskával hordtak be a tárolóba.

Egy idő után a vádlott a pótkocsit a hidraulikájával megemelte, hogy a benne lévő kukorica minél gyorsabban kifolyhasson.

A billentési folyamat során a vádlott a pótkocsi oldalfalát nem nyitotta fel és a platón lévő jelentős mennyiségű kukorica arra rázuhant és a pótkocsi az oldalára borult.

A pótkocsi közvetlen közelében tartózkodott a sértett, aki továbbra is talicskával akarta behordani akukoricát, azonban a pótkocsi rázuhant. A hajdúböszörményi férfi a baleset  során olyan súlyos mellkasi sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen elhalálozott.

A baleset és a bekövetkezett sérülések, valamint a sértett halála közötti közvetlen ok-okozati összefüggés megállapítható.

A vádlott több ponton megszegte a munkavédelmi törvény, valamint a Mezőgazdasági Biztonsági Szabályzat rendelkezéseit, amelyek a baleset bekövetkezéséhez vezettek.

A Hajdúböszörményi Járási Ügyészség a szabadlábon védekező vádlott ellen halált okozó, foglalkozáskörében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat a HajdúböszörményiJárásbíróságon. A vádiratban felfüggesztett fogházbüntetés kiszabására  tett indítványt.