Ismét csökken a diákhitelek kamata

Gazdaság

Rekord alacsonyra, 2,3 százalékra csökken a szabad felhasználású Diákhitel1 konstrukció kamata július 1-jétől az első félévi 3,35 százalékról, a kötött felhasználású Diákhitel2 ügyfelekre eső része továbbra is 2 százalék – jelentette be Bugár Csaba, az MFB csoporthoz tartozó Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Közölte, a szabad felhasználású hitelforma a konstrukció 16 éves fennállása óta a legkedvezőbb feltételekkel vehető igénybe júliustól.
A csak a képzési költségre fordítható hitel kamatlábát 3,45 százalékban határozták meg az eddigi 3,9 százalék helyett, a hitelt felvevőket változatlanul fix 2 százalék terheli, az ezen felüli kamatrészt az állam állja kamattámogatás formájában.
A Diákhitel1 esetében havi 15 és 50 ezer forint közötti összeg igényelhető az ügyfél által meghatározott célra, míg a kizárólag a képzési díjra fordítható Diákhitel2 felvehető összegének maximuma az adott képzésre meghirdetett önköltségi díj.
Bernáth Tamás, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta, a magyarországi diákhitel rendszere európai uniós szinten is elismert mintaprojekt, ennyire átfogó és egyedi megoldásra máshol nincs példa. Hozzátette: a Diákhitel Központ létezése és működése olyan eredmény, amely beleillik az MFB csoport terveibe.
Úgy fogalmazott, a Magyar Fejlesztési Bank ott szeretne hozzátenni a magyar gazdaság működéséhez, ahol a kereskedelmi banki szektor nem elég, az MFB olyan bankcsoport kíván lenni, amely többletet tud adni a GDP növekedéséhez.
A diákhitelt igénybe vevők 52 százaléka mondta azt egy korábbi felmérés során, hogy a hitel nélkül nem tudták volna befejezni felsőfokú tanulmányaikat – idézte fel az elnök-vezérigazgató.
Bugár Csaba elmondta: az indulás óta összesen mintegy 380 ezren vettek fel diákhitelt, a kihelyezett hitelösszeg pedig meghaladta a 305 milliárd forintot, évente 20 milliárd forint körüli összeget folyósítanak.
A kedvező kamatfeltételek a következetes finanszírozási politikának, illetve a törlesztő ügyfelek jó fizetési fegyelmének köszönhetőek – jelezte.
Közölte, az érintettek 40 százaléka már visszafizette a hitelt. Az adóhatóságnak tavaly behajtásra átadott ügyek aránya 1,6 százalékos volt a törlesztők számához viszonyítva.
A sajtótájékoztató után az idén másodszor meghirdetett Diákhitel Ösztöndíj pályázat nyertesei vették át ösztöndíj szerződésüket. Ezúttal is 14, kiemelkedő tanulmányi eredményű és szakmai előmenetelű hallgató kap egy tanéven, azaz 10 hónapon át havi 70 ezer forintot.