Kigyulladt egy szoba a Campus Hotel Debrecenben

Rendőrség

Az egész szoba égett a debreceni Campus Hotel második szintjén. A szobában lakó két diáknak még időben sikerült elhagynia a helyiséget, a szálló többi lakójának kimenekítését pedig a diákszálló alkalmazottai kezdték el.
Ez volt a feltételezett helyzet azon a helyismereti foglalkozással egybekötött, szituációs begyakorló gyakorlaton, amelyen a debreceni hivatásos tűzoltó-parancsnokság egyik szolgálati csoportja vett részt. A foglalkozás célja a tűzoltásnál jelentkező beosztási feladatok gyakorlása, az ezzel kapcsolatos ismeretek ellenőrzése, valamint a tűzoltási szabályzat alkalmazásának és alkalmazhatóságának ellenőrzése volt.

A szolgálati csoport a helyismereti foglalkozás keretében bejárta az üzem teljes területét. Megismerkedtek a feszültségmentesítési pontokkal, feltérképezték a föld feletti tűzcsapok, a fali tűzcsapok és a tűzivíztároló helyét. Ezt követően minden egység elfoglalta az előzőleg kijelölt felállítási pontját és kezdetét vette a gyakorlat. Az oltási és életmentési feladatokon több egység dolgozott: a szálló egyik bejáratán keresztül az egyik egység osztott sugarat szerelt, amelyet egy gépjárműfecskendőről tápláltak. Velük egyidőben a szálló másik oldalán is behatolt az épületbe egy másik egység. Ők egy harmadik sugarat szereltek és egy emelettel feljebb avatkoztak be annak érdekében, hogy meggátolják a tűz továbbterjedését. A két, tűzoltást végző egységgel párhuzamosan két másik tűzoltóegység magasból mentő járművek segítségével megkezdte az épületben rekedtek mentését.

Éles helyzetek természetesen a gyakorlatok közben is előfordulhatnak. Így volt ez a mai napon is. Az egyik egységet gyakorlat közben már riasztották is egy valódi káreseményhez, egy tetejére borult személygépkocsinál kellett műszaki mentést végezniük a tűzoltóknak.

Az egységek a gyakorlat során precízen végre tudták hajtani a feladatokat, így dr. Nagy Imre tű. alezredes megfelelőre értékelte azt.

Rácz Máté