A motorozás veszélyei

Rendőrség
A hajdú-bihari rendőrök baleset-megelőzési tanácsai motorosoknak.

A kedvező időjárás beköszöntével ugrásszerűen megnőtt a hajdú-bihari utakon a motorosok száma, akiknél magasabb a baleseti kockázat. A legkiemelkedőbb rizikófaktort az emberi tényezőben kell keresni: képességeiket túl, gépük teljesítményét pedig alulbecsülik. Vezető baleseti okok évek óta a sebesség nem megfelelő megválasztása és a szabálytalan előzés.

Pár hónapos kihagyás után még az edzett, több éve motorozóknak is „eltompulhatnak” a reflexei, így azokat be kell járatni. Ennek az a legmegfelelőbb módja, ha a járművezetők a kezdeti időben óvatosan használják motorukat addig, amíg nem kerülnek újra edzett állapotba.

A körültekintő motorozás a közlekedők miatt is fontos, hiszen jó pár hónapig az autósok sem láttak motorosokat, így nekik is újra meg kell szokni a jelenlétüket az utakon.

Még az első út előtt fontos ellenőrizni a meglévő biztonsági felszereléseket, és ha valamelyik nem megfelelően működik, törött, sérült, akkor ne mulasszák el azokat lecserélni! A bukósisak esetében a sértetlen és rendszeresen tisztított, karbantartott sisak meghálálja a gondozást, ám egy esetleges baleset, esés után mindenképpen szükséges ellenőrizni, hogy megfelelően el tudja-e még látni a védelmet. Lehetőség szerint szakszervizben ellenőriztesse motorját. Az elektromos berendezéseket, a világítást és a gumikat is szükséges átnézni. A biztos felkészítés nagyon fontos, mert védi a motorost és garancia arra, hogy a kétkerekű a legjobb teljesítményt nyújtsa az utakon. Egy rövidebb motoros vezetéstechnikai képzéssel felfrissíthetik tudásukat. A megfelelően elsajátított kezelési vagy fékezési technikák életet menthetnek, és a motort is megvédhetik a nagyobb sérülésektől.

Szeretnénk a figyelmet felhívni, hogy az első tavaszias napsütés még nem tudja felmelegíteni a poros, hideg aszfaltot és a motor nyári gumiját sem, ezért a hideg aszfalt miatt nagyobb fékúttal és féktávolsággal kell számolni.

Balesetmentes közlekedést kíván a Hajdú-Bihar Megyei Baleset-megelőzési Bizottság