Győri Enikő fideszes EP-képviselő

Törökországnak hízelegtek a fideszes EP-képviselők, több tiszteletet követelnek Erdogan diktatúrájának

Ország

Az Ankarával fenntartott kapcsolatok kulcsfontosságúak az EU számára, Törökország továbbra is uniós tagjelölt ország, NATO-szövetséges, közeli szomszéd és fontos partner Közel-Kelet és a fekete-tengeri régió stabilitása és biztonsága szempontjából – hangsúlyozta Várhelyi Olivér.

A bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos kedden az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén, a testület Törökországgal kapcsolatos jelentéséről szóló vitában beszélt erről.

Várhelyi Olivér szerint az EU a török nép mellett állt a közelmúltbeli földrengés után, és üdvözölte, hogy a katasztrófa utáni időszakban csökkent a feszültség Görögország és Törökország között. Beszédében elítélte azonban, hogy augusztusban ciprusi török erők ENSZ-békefenntartókat támadtak meg.

A biztos elmondta továbbá, hogy az EU új társulási megállapodásokat kötött Törökországgal a digitális Európa program és az egységes piaci program keretében.

“Az ezekben a programokban való részvétel megkönnyíti a beruházásokat, és közvetlen előnyökkel jár a polgárok és a vállalkozások számára az egész országban”

– emelte ki.

Emlékeztetett, hogy az Európai Bizottság 1 milliárd eurót ajánlott fel Törökország számára a földrengés után az újjáépítésre, amit az Európai Parlament jóváhagyásával minél előbb mobilizálni kell.

Várhelyi Olivér hangsúlyozta továbbá, hogy Törökország négymillió szíriai menekültet fogadott be, a befogadást az EU csaknem 10 milliárd euróval támogatta ezideáig. “A jövőre nézve tisztában kell lennünk azzal, hogy a folyamatos uniós támogatás elengedhetetlen 2023 után is” – mutatott rá.

Üdvözölte, hogy Törökország támogatja Ukrajna területi integritását, valamint erőfeszítéseket tesz a fekete-tengeri gabona kezdeményezés felélesztésére, amely fontos szerepet játszik a globális élelmezésbiztonság biztosításában. “Alapvető fontosságú, hogy Törökország továbbra is elkötelezett maradjon az EU-val szemben, az Oroszország elleni szankciók végrehajtása tekintetében is” – tette hozzá.

Az Európai Bizottság tavaly októberi értékelésére hivatkozva azt is elmondta, hogy Törökország visszalépést tanúsított a demokrácia, a jogállamiság és az alapvető jogok terén, így az Európai Tanács döntésével összhangban az Ankarával folytatott csatlakozási tárgyalások továbbra is holtponton vannak.

“Különösen aggasztó, hogy Törökország nem hajlandó végrehajtani az Emberi Jogok Európai Bíróságának ítéleteit. Az ilyen kérdésekről folytatott párbeszéd továbbra is szerves része az EU-Törökország kapcsolatnak”

– hívta fel a figyelmet az uniós biztos.

Győri Enikő, a Fidesz uniós parlamenti képviselője a Törökországgal kapcsolatos EP-jelentéssel összefüggésben kijelentette: “a jelentés teljesen elhibázott”. “Az uniónak nem az a feladata, hogy belekössön a partnereibe és átnevelje őket, hanem hogy olyan szövetségeket hozzon létre, melyek őt gazdasági, politikai és biztonsági szempontból megerősítik” – tette hozzá.

“Törökország stratégiai partnerünk, akit hosszú évek óta hitegetünk az uniós tagsággal, de tárgyalni nem akarunk velük, csak oktatjuk őket. Közben ők védik Európa külső határait a fokozódó migrációs nyomástól. Katonai szövetségesünk a szomszédunkban dúló háború idején. Nélkülözhetetlen szerepet játszik Kelet-Közép-Európa energiaellátásának biztosításában Oroszország Ukrajna elleni agressziója óta. Ráadásul Törökországhoz fűződik az Ukrajnában háborúzó felek közötti eddigi egyetlen sikeres közvetítés, a fekete-tengeri gabonamegállapodás tető alá hozása. Ezzel hónapokon át sikerült enyhíteni az élelmezési válságot a világ számos pontján. Törökországnak inkább tisztelet járna mindezért. Hagyjunk fel azzal, hogy a saját képünkre formáljuk őket”

– hívta fel a figyelmet.

Gál Kinga fideszes EP-képviselő szerint Törökország a külső határvédelem és a tömeges migráció megfékezése szempontjából is kulcsország.

“Kiemelt szerepet játszik Európa biztonságának és stabilitásának garantálásában, több millió menedékkérő ellátásáról gondoskodik, ezért az EU-nak nagy szüksége van a jó együttműködésre”

– hangsúlyozta a politikus. “A jelenlegi geopolitikai helyzetben az ország jelentősége gazdasági és energiaellátási szempontból is felértékelődik, így az Európai Uniónak alapvető stratégiai érdeke lenne, hogy szorosabb partnerséget alakítson ki az országgal” – tette hozzá Gál Kinga.

(MTI)