Over Engineering robotika verseny

Robotépítő magyar fiatalok értek el szép sikert az Egyesült Államokban

Ország

Az elmúlt héten rendezték meg a Los Angeles vonzáskörzetébe tartozó Long Beach-en a First Lego League (FLL) Western Edge Open versenyét, ahol egy tizenegy fiatalból álló budapesti csapat képviselte Magyarországot. A csapat kimagasló eredményt ért el a rangos nemzetközi mezőnyben.

A magyar robotika bajnokságon harmadik helyezett, Over Engineering névre keresztelt csapat az összesítésben az előkelő 5. helyet szerezte meg a rangos nemzetközi megmérettetésen, ahol 75 – a világ minden tájáról érkező – csapat versengett egymással. A tehetséges magyar fiatalok és felkészítőik elnyerték a Robot Design Award finalistáinak járó díjat is. A budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnázium 9. évfolyamos tanulói május 12-14. között mérhették össze a tudásukat a kaliforniai városban.

“Két részből áll a verseny. – magyarázta az Over Engineering csapat egyik tagja, Jeney-Schwartz Noel. “Építeni kell LEGO-ból egy robotot, amely egy pályán megy keresztül és különböző feladatokat hajt végre, például megnyom gombokat vagy lehúz karokat, miközben pontokat gyűjt. Minél magasabb a végső pontszám, annál előkelőbb helyezést ér el a csapat. A versenynek ezt a részét nevezik ‘futásnak’, mi ebben lettünk ötödik helyezettek a Westen Edge Openen. A verseny második szakaszában egy komplex prezentációt kell tartanunk megadott témában. Az volt a feladatunk, hogy találjunk egy innovatív megoldást a magas gáz- és villanyárakra. Egy iskolai példához nyúltunk, miszerint az iskola idős portásának a feladata, hogy körbejárja este az épületet és bezárja a nyitva maradt ablakokat, hogy ne legyen felesleges hőveszteség. Építettünk egy alacsony költségvetésű (10 dolláros) hősszenzort, amelyet minden teremben elhelyeztünk, így a portásnak nem kell végigjárnia minden termet, csak azokat, amelyben az érzékelő alacsonyabb hőmérsékletet jelez. A csapatunk megszerezte a Robot Design Award fialistáinak járó díjat, amely azt jelenti, hogy valahol a 2-4. hely között végeztünk.”

A jövő fiatal technológiai szakemberei a verseny után a Los Angeles-i Universal Studio-ba is ellátogattak, ahol életre szóló élményeket gyűjtöttek. A csapat tagjai: Mörk Marcell, Péhl Olivér, Ludas Soma, Csató Simon, Jeney-Schwartz Noel, Kupa-Kovács Barnabás, Radó Natasa, Sándor Eszter, Zsiday Vilmos, Felkészítők: Nádori Gáspár, Fekete Áron
Tanár segítők: Nádori Gergely, Pásztor Judit

– Vida Virág –

Írisz Ingatlanok

Debrecen, Rákóczi utca

63 m2-es lakás kiadó
300 000 Ft

Debrecen, Diószegi útca

8 546 m2-es ipari ingatlan eladó
128 190 000 Ft

Debrecen, Diószegi útca - Ipari terület eladó a József Attila telepen

6 799 m2-es ipari ingatlan eladó
101 985 000 Ft

Debrecen, Diószegi út - Ipari telephely telek eladó

18 072 m2-es ipari ingatlan eladó
271 000 000 Ft