Debreceni nemzeti oltóanyaggyár

Na, ki miatt késik a debreceni oltóanyaggyár építése? Úgy van, eltaláltad!

Helyi hírek

A csütörtöki, szokásos brüsszelezős, magyarokat megvédős Kormányinfón felmerült több Debrecent érintő kérdés is.

“A kormány azon van, hogy a debreceni akkumulátorgyár esetében csak a legszükségesebb fejlesztéseket valósítsa meg állami forrásokból, de jelenleg még egyeztetés alatt van, hogy mi az, amit magánforrásból kíván a beruházó megvalósítani és mi az, amihez állami forrás kell” – közölte Varga Mihály pénzügyminiszter, megjegyezve, hogy a direkt támogatások vagy a munkahelyteremtő támogatások összegét uniós szabályok korlátozzák.

A debreceni oltóanyaggyár kivitelezésében “a háborús helyzet és az elhibázott brüsszeli szankciók miatt némi csúszás van”, de halad a beruházás

– mondta Varga Mihály. Gulyás Gergely hozzátette: kérdés, hogy pandémia elmúltával milyen oltóanyagot kell gyártani, mert koronavírus ellenit már biztosan nem érdemes. Ebben van egy szakmai egyeztetés, amely az egészségügyi államtitkársághoz tartozik – tette hozzá.

A korábban nagy csinnadrattával lefektetett alapkő mellől a pózolgató politikusok 2022 decemberét jelölték ki céldátumnak, tehát ekkor kellett volna beindulnia a vakcinagyártásnak.

Az oltóanyaggyár területén jelenleg is kezdetleges építési körülmények tapasztalhatók, ami miatt Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció képviselője parlamenti írásbeli kérdésben érdeklődött Nagy Mártontól arról, mégis hogyan halad az építkezés.

„A Nemzeti Oltóanyaggyár fel fog épülni”

– válaszolt a hvg.hu-nak a miniszter nevében Fónagy János, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára.

Ezt támaszthatja alá az is, hogy az utolsó, 2022 áprilisában készült céges beszámolóban említett 12 fős alkalmazotti létszám az Opten adatai szerint jelenleg már 30 fősre duzzadt.

A teljes beszámoló a “rezsicsökkentés VÍVMÁNYAINAK” védelmével együtt itt olvasható:

Varga Mihály úgy tudja, a 2024-es költségvetés “védelmi költségvetés” lesz