Orbán Viktor miniszterelnök

Orbán állítja: nem vétóztuk meg az Ukrajnának nyújtandó támogatást – úgy fest, ismét hazudik

Ország

Hamisak azok a hírek, amelyek szerint Magyarország megvétózta volna az Ukrajnának nyújtandó pénzügyi segítséget – írta a Twitteren Orbán Viktor miniszterelnök.

A kormányfő az Ukrajna támogatását szolgáló közös, 18 milliárd eurós uniós hitelfelvételről megjelent hírekre reagált a mikroblogportálon.

“Magyarország kétoldalú alapon kész pénzügyi segítséget nyújtani Ukrajnának”

– olvasható a bejegyzésben. A kormányfő hozzátette: nincs vétó és nincs zsarolás.

A miniszterelnök hozzátette: meg akarják győzni az Európai Unió tagállamait, hogy nem a közös hitelfelvétel a megoldás ebben a helyzetben.
Ha adósok közösségeként folytatjuk az utat lefelé, nem fogunk tudni visszafordulni – írta.

“Más jövőt képzelünk Európának”

– írta Orbán Viktor, hozzátéve: erős tagállamokra van szükség az óriási közös adósság helyett.

Úgy néz ki, Orbán kamuzik

A vétó azonban megtörtént, az alábbi videóban is hallható – mutat rá a Magyar Narancs:

 

Mint írják, Orbán úgy állítja be a helyzetet, mintha az egyénileg felkínált hitel a vétót semmissé tenné. „Magyarország kétoldalú alapon kész pénzügyi segítséget nyújtani Ukrajnának” – olvasható a bejegyzésében. Ezzel nyilván arra a november végi, a Közlönyben is megjelent rendeletre utalt, miszerint 187 millió eurót hitelezne a kormány Ukrajnának, de az EU-tól függetlenül. A kormányfő hozzátette: „nincs vétó és nincs zsarolás”, de meg akarják győzni az Európai Unió tagállamait, hogy nem a közös hitelfelvétel a megoldás ebben a helyzetben.

Rácz András Oroszország-szakértő szerint egy bilaterális alapon adott hitel az ukránok számára sokkal több kiszámíthatatlanságot rejtene magában, mintha az EU-val kellene tárgyalniuk az uniós hitelről. A szakértő szerint Kijev attól tarthat, hogy Budapest kétoldalú nyomásgyakorlásra használna egy ilyen hitelt, és/vagy arra, hogy a kormányzathoz közelálló üzleti/politikai köröket hozzon helyzetbe Ukrajnában.

Ráadásul egy tagállami alapon nyújtott hitel a magyar költségvetésnek is drágább, mintha az EU maga venne fel hitelt, egyszerűen azért, mert az EU olcsóbban tud forrásokat bevonni, mint Magyarország – idézi a szakértőt a Magyar Narancs.