Vidnyánszky Attila

Vidnyánszky Attila visszaszúrt a tőle elhatárolódó diákoknak

Ország

Nyílt levélben üzentek az SZFE-s diákok a volt debreceni, jelenleg nemzetis színházigazgatónak, miután Vidnyánszky Attila egy rendezvényen a diákok “áthangolásáról” beszélt.

A diákok levele szerint a 2020-ban nyakukra ültetett volt debreceni színházigazgató november 15-én a Belvárosi Polgári Szalon vendégeként a következőket mondta:

“Egy ideje pontosan láttam, hogy az SZFE átgondoltan központi bázisa annak a rendszernek, amit a liberálisok kiépítettek maguknak. Utánpótlást képeznek, elég megnézni a tüntetések résztvevőit, ahol a színházi és a filmes szakma ott van az élvonalban. A hisztéria amiatt volt, mert az egyik utolsó bázisukat foglaltuk el. (…) Akik innen kikerülnek, másik hangnemet és másik gerincet fognak képviselni. (…) A diákok áthangolása nem egyszerű dolog.”

Vidnyánszky Attila a nyílt levélre a kormány szócsöveként funkciónáló Origo felületén keresztül reagált. A válaszlevelet a Nemzeti Színház vezetője azzal kezdte, hogy a sajtóban tőle idézett mondatok a szövegkörnyezetből kiragadva és félreértelmezve jelentek meg, de még ezekkel együtt is vállalja mondandója lényegét.

A nyilvánosságra hozatal manipulatív jellege természetesen riasztó, de megszokott, ugyanakkor az „elhatárolódásnak” mint polgári jellemre utaló gesztusnak örülök

– írja válaszlevelében. Vidnyánszky úgy vélekedik, az, hogy ez az elhatárolódás egyáltalán megszületett, az azt jelenti, hogy a modellváltást követő erőfeszítéseik nem voltak hiábavalóak:

jó úton járunk egy szabad légkörű egyetem kialakításában és fejlesztésében, ahol minden egyetemi polgár szorongás nélkül formálhat véleményt

– fogalmazott. Hozzátette, el kell gondolkodnia mindenkinek azon, hogy vajon korábban miért nem voltak hasonlóan “markáns tiltakozások” korábban, még a modellváltás előtt.

Vidnyánszky szerint

A tény, hogy a modellváltás előtt nem születtek hasonló dokumentumok, két választ enged nekünk: a régi SZFE-n vagy féltek, vagy egyet gondoltak, mindkét lehetőség rémisztő.

A Nemzeti direktora a modellváltás céljaként azt nevezte meg, hogy szabad és felelősségteljes, valamint önálló polgárokat neveljenek.