Diplomáciai botrány lett a magyar földrajz tankönyv orosz-ukrán háborúval kapcsolatos állításai miatt

Ország

Azonnali javítást követelnek.

Mint arról korábban beszámoltunk, a nyolcadikos diákok számára íródott földrajz tankönyv úgy ábrázolja az orosz-ukrán háborút, mintha három nagyhatalom – Oroszország, az EU és az Egyesült Államok – marakodna Ukrajnán. Ez azért (sem) korrekt, mert keleti szomszédunkat Vlagyimir Putyin orosz elnök hadserege rohanta le, és tartja jelenleg is megszállva.

Ukrajnát így jellemzi a tankönyv:

„A többség ukrán nemzetiségű, de az ország keleti részén jelentős az oroszok aránya, a Krím-félszigeten pedig ők alkotják a többséget. A két keleti szláv nyelv (orosz, ukrán) hasonló. Az oroszok által lakott országrészekben a lakosság egyötöd része kevert orosz–ukrán nyelven beszél. Ennek ellenére a két népcsoport gyakran szemben áll egymással. Ellentétük fegyveres konfliktust is kirobbantott a Krím-félszigetért (4.2.).”

Nem sokáig kellett várni a reakcióra, Oleg Nikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője az Interfaxnak azt nyilatkozta,

„az ukrán külügyminisztérium követeli a magyar, nyolcadik osztályos tanulóknak készült földrajztankönyvekben Ukrajnáról szóló hamis információ azonnali kijavítását”

– mondta .