Merkely Béla

Miért nem ugrottak a fuldokló műúszó után a vízimentők? Merkely Béla megmagyarázta

Ország

Gyakorlat közben lett rosszul Anita Alvarez amerikai műúszó a budapesti vizes vb-n, de a helyszínen lévő mentők helyett saját edzője ugrott utána először.

A sportoló egyéni szabadprogramja végén elvesztette az eszméletét és lesüllyedt a medence aljára, erről megrázó felvételek is készültek.

Andrea Fuentes, Alvarez edzője később egy interjúban arról beszélt: észrevette, hogy valami nincs rendben, ezért kiabált a vízi mentőknek, hogy menjenek a tanítványáért, de vagy nem hallották, vagy nem értették a szavait, és végül ő ugrott be a tanítványáért.

Drámai pillanatok a vizes vb-n: a medencében ájult el a szinkronúszó

 

Csütörtökön a hvg.hu kérdéseire válaszolva egy közleményben foglalták össze, hogy mi a protokoll ilyen esetekben. A budapesti vizes vb egészségügyi szolgálatának vezetője, Merkely Béla az alábbi tényezőkre hívta fel a figyelmet:

„Amikor egy világbajnoki verseny elindul, rendkívül szigorú FINA-szabályok határozzák meg, hogy a vízimentők mikor avatkozhatnak közbe.

A szabályok alapján a FINA által delegált bírói kar tagjainak jelzésére ugorhatnak be a medencébe, megelőzendő, hogy bármi félreértés kapcsán esetleg félbeszakítsanak egy versenyprogramot. A szerdai finálé során ilyen jelzés a bíróktól nem érkezett, az edző hiába jelez nekik, ők a szabályok értelmében még ekkor sem avatkozhatnak közbe.

Miután az edző saját felelősségére beugrott a medencébe, a helyi vízimentők – érzékelve a veszélyhelyzetet – már nem vártak a bírói jelzésre, hanem maguk is az azonnali közbeavatkozás mellett döntöttek, így végül az amerikai versenyző az ő segítségükkel jutott ki a partra.”

– áll a közleményben.

A Nemzetközi Úszó Szövetség, a FINA ugyanakkor vizsgálatot indított, hogy miként előzhetők meg a hasonló esetek.